Kennismaking met eReaders

De afgelopen twee zaterdagen kon er in de Zeeuwse Bibliotheek kennis worden gemaakt met het ‘nieuwe lezen’: eReaders. Op het centrale plein van de bibliotheek was een stand ingericht waar bezoekers diverse eReaders konden uitproberen. Daarnaast was er een tweetal bibliotheekmedewerkers beschikbaar voor het beantwoorden van vragen en het geven van uitleg.

De stand heeft op deze zaterdagen veel bezoekers getrokken. Veel mensen hadden inmiddels het een en ander van eReaders gehoord en wilden deze apparaten wel eens in het echt zien. Andere geïnteresseerden waren van plan een reader aan te schaffen en zagen deze stand als een goede mogelijkheid om zich te oriënteren op de diverse eReaders. Ook had een aantal bezoekers al een eReader, maar wist nog niet goed hoe deze werkte en was naar de bibliotheek gekomen voor advies.

Het 'nieuwe lezen'

Het 'nieuwe lezen'

Momenteel is de eReader stand te vinden op de tweede verdieping. De komende tijd kunnen bezoekers de eReaders hier aan een grondige test onderwerpen.

Er komen bij de bibliotheek steeds meer vragen binnen over eReaders en eBooks. Wat zijn eReaders en eBooks? Wat doen jullie als bibliotheek met deze ontwikkelingen? Wat is het verschil tussen het eInk-scherm van een eReader en het scherm van mijn telefoon of laptop? Welke soorten eReaders zijn er en waarin verschillen ze? Dit soort vragen heeft de Zeeuwse Bibliotheek ertoe gezet om een aantal eReaders aan te schaffen en de bezoekers hierover te informeren.

De uiteindelijk gekochte eReaders dienden een doorsnede zijn van het assortiment eReaders wat momenteel in Nederland verkrijgbaar is. Om deze reden zijn vijf uiteenlopende modellen aangeschaft die zowel in uiterlijk als in functionaliteiten van elkaar verschillen. Zo heeft de ene eReader een knoppenbediening en werkt een ander via een touchscreen. De ene eReader kan ook gebruikt worden voor het luisteren van muziek, een andere kan dit weer niet. Op deze manier worden bezoekers geïntroduceerd in een divers aanbod en kunnen zij voor zichzelf bepalen welk soort eReader het beste bij hun persoonlijke wensen past.

Naast de eReader kan ook een iPod/ iPhone worden gebruikt voor het lezen van digitale boeken. Ondanks dat dit apparaat geen ‘echte’ eReader is (een iPod/ iPhone maakt immers gebruik van een LCD-scherm in plaats van de eInk-technologie van de eReader), is het bibliotheekaanbod toch uitgebreid met een iPod Touch.

Een belangrijk onderdeel van een eReader is natuurlijk de inhoud; de eBooks. Inmiddels is er op internet een aanzienlijke verzameling van ‘gratis’ eBooks beschikbaar. Via  Project Gutenberg kunnen boeken die vrij van auteursrechten zijn in de vorm van een eBook worden gedownload. Een aantal van deze rechtenvrije eBooks, zoals ‘Ben Hur’, ‘Don Quichot’ en ‘Tom Sawyer’, is op de readers van de bibliotheek gezet.

Behalve rechtenvrije eBooks is er op internet uiteraard ook een ruim aanbod van recente eBooks te vinden. Websites als Bol.com en Amazon.com bieden inmiddels van veel nieuw uitgekomen boeken ook een digitale versie aan. Ook van deze recente eBooks staat er een aantal op de readers. Het gaat onder andere om ‘Hou je mond’, ‘Mannen die vrouwen haten’ en ‘Haar naam was Sarah’.

Om de inhoud van de eReaders compleet te maken, is er ook nog een abonnement op de ePaper van het NRC afgesloten. Iedere middag kan de nieuwe digitale editie van het NRC op de eReaders gelezen worden.

Ricardo Maas, provinciaal accountmanager G!DS

Laat uw reactie achter