Archief van april 2010

Over het Zeeuwskapje en een nieuw Zeeuws kostuum

woensdag, 28 april 2010
De vrouw in het midden draagt het nieuw Zeeuwse costuum Bron: Zierikzeesche nieuwsbode 27 oktober 1950

De vrouw in het midden draagt het nieuw Zeeuwse costuum Bron: Zierikzeesche nieuwsbode 27 oktober 1950

Zeeuwskapje
Ineens is het er, het Zeeuws kapje. Er wordt over getwitterd, het komt in de PZC, en de omroepen pakken het onderwerp op. Wat een prachtig ontwerp van Remco Texer en Liesbeth van Well. Met koninginnedag, de Giro en het WK voetbal in het verschiet is het een uitstekend moment om dit hoofddeksel op de markt te brengen.

Deze vrouw toont het Zeeuwskapje foto Mieke Meijer

Deze vrouw toont het Zeeuwskapje, foto Mieke Meijer

Impuls
Geeft het Zeeuwskapje een impuls aan de klederdrachten?
Dit is al eens eerder geprobeerd in de jaren 50 van de vorige eeuw. Toen is een dappere poging gedaan om een nieuw Zeeuws kostuum te introduceren.

Op z’n burgers
Vanaf het begin van de 20ste eeuw leggen steeds meer dragers hun Zeeuwse kostuum voorgoed in de kast. Maar na de Tweede Wereldoorlog gaan nog veel meer vrouwen en kinderen ‘op hun burgers’ gekleed.

Cultuurbehoud
In 1950 geeft de Europese Landbouw Federatie in Straatsburg richtlijnen uit om het nog aanwezige cultuurbezit te behouden. Met onder andere als gevolg de ontwikkeling van een nieuwe streekdracht voor Zeeland.

Voordelen van het nieuwe kostuum:

  • De gebruikte materialen zijn eenvoudiger te verkrijgen.
  • De hoofdbedekking is veel simpeler dan de gesteven mutsen.
  • En het kost veel minder tijd om zichzelf aan te kleden.
  • Het nieuwe kostuum is ook nog goedkoper dan een traditioneel kostuum.

Allemaal pluspunten waardoor het nieuwe kostuum aanslaat, is de gedachte.

Mislukt
We weten allemaal dat het nieuw Zeeuwse kostuum het niet gered heeft. Ondanks de drijvende motor achter deze ontwikkeling: de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen.

Zeeuwse manifestatie
Bij de opening van Miniatuur Walcheren organiseert men in juni 1954 een Zeeuwse manifestatie. Daar wordt het nieuwe kostuum gepresenteerd. Helaas kan ik geen foto met het nieuwe kostuum vinden.
In de krantenbankzeeland staat in Zierikzeesche Nieuwsbode, 27/10/1950; p. 2:

zierikzeeschenieuwsbode

Opzij, opzij, opzij
Op koninginnedag zien we de omvang van deze hype. Voor de drager van het hoofddeksel zie ik voornamelijk voordelen. Niet in het minst omdat het plotsklaps draaien van het hoofd, terugdeinzen van de buurman en dus extra staruimte achter de dranghekken betekent. In hoeverre de Zeeuwse kap het vrije zicht belemmert van diegenen die áchter de drager of draagster staan? Ook dat zal blijken.

Bronnen:
Niet alleen voor Zeeland zijn nieuwe kostuums ontworpen:

Patroontekeningen voor een nieuw Fries kostuum door mevrouw Kars-Stienstra
Zijn er ook nog patronen van een nieuw Zeeuws kostuum bewaard?

Archief Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen, afdeling Zeeland

Kostuum en sieraad in Zeeland / J. de Bree, 2e dr. – 1985

Een nieuw Drents kostuum / Ellen ter Hofstede, 1990

Andrea van Boven,
Informatiespecialist/webredacteur

Zuid-Korea en de Zeeuwse Bibliotheek

maandag, 26 april 2010

Bezoekers uit de hele wereld raadplegen de collectie van de Zeeuwse Bibliotheek: in de bibliotheek zelf of via het internet. Eind vorig jaar kwam een kleine Zuid-Koreaanse filmploeg langs. Nee, niet zomaar, zij waren op zoek naar het verhaal achter het zeventiende eeuwse VOC-schip genaamd de Corea. De zoektocht zou uitmonden in een documentaire op de Zuid-Koreaanse tv.

DSC02582ZB

Enkele weken geleden kreeg ik het resultaat in handen en de dvd ligt nu op mijn bureau. Het is een indrukwekkende en interessante documentaire geworden: niet dat mijn Koreaans zo goed is en dat ik alles begrijp, maar gelukkig zeggen beelden ook heel veel.

Kennen de Koreanen Nederland? Jazeker, en echt niet alleen van voetbalcoach Guus Hiddink. De Nederlander Hendrick Hamel is misschien nog bekender. Kent u deze Hamel? Aan het einde van de 17e eeuw belandde Hendrick als schipbreukeling in Zuid-Korea en beschreef zijn belevenissen in zijn reisjournaal (1653-1666). Er zijn verschillende boeken over hem te lezen.

De Koreanen zijn zeer geïnteresseerd in de eigen geschiedenis en het schip Corea spreekt tot de verbeelding. Wat was het voor schip? Op zoek naar meer informatie kwamen de Koreanen naar het Nationaal Archief in Den Haag, waar het rijke VOC-archief wordt bewaard. Het spoor leidde ook naar Zeeland, naar de Middelburgse maritiem historicus Ruud Paesie en naar de Zeeuwse Bibliotheek. Het bleek dat het schip Corea aan het einde van de zeventiende eeuw op de scheepswerf in Middelburg was gebouwd.

Na een rondwandeling door de kleine straatjes van Middelburg toog het gezelschap naar de Kousteensedijk en toonde Paesie de Koreanen zeventiende eeuwse boeken met teksten over het VOC-schip en gavures van de Middelburgse scheepswerf. Zij gingen terug in de tijd.

DSC02596SM

Heel illustratief bleek een ets van Middelburg uit ‘De nieuwe cronyk van Zeeland’ van Mattheus Smallegange uit 1696. Vooral als je inzoomt op de tekening van Cornelis Goliat van de Middelburgse werf zie je schepen in aanbouw liggen.

Een prachtige kaart uit de atlas van Blaeu, Toonneel der steden van de Vereenighde Nederlanden uit ca. 1649 verlevendigde het beeld en het werd helemaal leuk toen in het boek van C.S. Matthias, Kort gevat Jaarboek uit 1668 het schip de Cornea werd gevonden. Dat moest de Corea zijn!

DSC02594

De dvd met het Koreaanse commentaar wordt binnenkort in de collectie van de Zeeuwse Bibliotheek opgenomen.

Liesbeth van der Doe, Wetenschappelijk medewerker Zeeuws Documentatiecentrum

Zeeuwse Bibliotheek 25 jaar jong!

dinsdag, 20 april 2010

Zaterdag 24 april 2010 is het zover. De Zeeuwse Bibliotheek viert dan haar 25 jarig bestaan met een Digitale Open Dag. Er is hard gewerkt om er zowel voor het publiek als het personeel een geslaagde dag van te maken.

Van 10.00 uur tot 16.00 uur is er een gevarieerd en doorlopend programma met workshops, presentaties en demonstraties; allen op het gebied van digitale ontwikkelingen.

Bij binnenkomst ontvangt u een nummer, waarmee u kans maakt op prachtige prijzen. De hoofdprijs is maar liefst 25 (!) jaar lidmaatschap van de Zeeuwse Bibliotheek.

Er is voor elk wat wils. Zo kunt u een workshop twitteren volgen, andere twitteraars ontmoeten tijdens een ’tweetup’, verschillende eReaders uitproberen, foto’s bekijken op een Touch Foil en spelletjes spelen op de Wii computer. Op de Multitouchtafels kan een quiz gespeeld worden en zijn filmpjes te zien over mediawijsheid en muziek. Wilt u meer weten over de Bibliobus? Hij staat de hele dag voor de deur. Loop gerust binnen.

Ook worden tijdens de Open Dag de winnaars bekend gemaakt van de verkiezing beste Zeeuwse poster van 2009: WE HANGEN! Om 15.00 uur op de eerste verdieping. De juryleden zijn ook aanwezig en geven een toelichting op hun keuze.

De hele dag zijn er rondleidingen (achter de schermen) en wordt er uitleg gegeven over de digitale diensten en projecten van de Zeeuwse Bibliotheek. In de foyer is een gratis kopje koffie of thee te krijgen. Natuurlijk kunt u op deze dag ook gewoon boeken, dvd’s en cd’s lenen.


81299

Koningin Beatrix opende 25 jaar geleden het bibliotheekgebouw aan de Kousteensedijk 7.

Machteld Berghauser Pont, communicatie

Verrassende handschriften

dinsdag, 13 april 2010

Samen met collega Liesbeth van der Doe ben ik bezig met het beschrijven van de handschriften die de Zeeuwse Bibliotheek in haar collectie heeft. Dat doe ik met veel plezier en dat komt vooral door de verrassingen die elke keer uit de enveloppes komen.

De laatste maanden waren dat 200 handschriften van dokter Jacobus de Puyt. Hij leefde van 1740-1812 en was een tijdgenoot van de bekende Vlissingse dokter David Henri Gallandat.

De Puyt leefde en werkte in Middelburg, was wat bescheidener dan dokter Gallandat maar zeker niet minder kundig. Ook hij legde zich toe op de verloskunde. Van de 200 handschriften zijn er 160 ‘observaties’ over zware bevallingen waarvan 14 van tweelingen.
Hij beschrijft steeds waar hij naartoe gaat: Op 25 mei geroepen bij een bevalling op de Kousteensedijk. De ene keer met een goede afloop:  Moeder en kinders waren de 9e dag seer welvarende”.  Andere keren werd er een dood kind geboren of overleefde de moeder de bevalling niet.

Ook bijzonder zijn de brieven van  Abraham Beeckman, de vader van Isaac Beeckman, de bekende natuurwetenschapper uit de 17e eeuw. Abraham Beeckman kwam uit Engeland en was kaarsenmaker. Verder was hij actief in de nog jonge protestantse kerk van Middelburg. Hij had een uitgesproken mening over het dopen van kinderen.  Er zijn brieven van Philips van Landsberghe en Antonius Walaeus aan Abraham Beeckman. Brieven van Abraham Beeckman aan o.a. Herman Faukelius, aan Antonius Walaeus en aan de Kerkenraad. Walaeus speelde een bemiddelende rol bij een conflict met de kerkenraad met als gevolg dat Abraham Beeckman tot ouderling benoemd werd.

Ertussen zat ook het oudste handschrift dat wij tot nu tegenkwamen: Een brief uit 1597, weliswaar zwaar beschadigd, maar toch… erg bijzonder om in handen te hebben! (HS 5067)

briefuit1597

Het toetje is een mooi cahier met daarin tekening van tafelschikkingen bij dinées en soupées. Op de getekende schotels staan de gerechten: gestoofde ‘cabeljouw’, ‘desert’, eendeborst, duifjes, etcetera.

tafelschikking

Cocky Klaver, Zeeuws Documentatiecentrum

Maria Sibylla Merian

woensdag, 7 april 2010
silkmoth

Silkmoth

Voor een vrouw die eind 17e, begin 18e eeuw leefde, was Maria Sibylla Merian bijzonder avontuurlijk en zelfstandig te noemen.

Een paar hoofdlijnen uit haar levensloop:
(Anna) Maria Sibylla Merian (Frankfurt am Main, 2 april 1647 – Amsterdam, 13 januari 1717) was een Duitse kunstenares en entomologe. Ze bestudeerde planten en insecten en maakte daar gedetailleerde tekeningen van. Haar observaties en documentatie van de metamorfose van rupsen tot vlinders zijn een belangrijke, -zij het niet algemeen bekende- bijdrage aan de entomologie. Zij was voor zover bekend de eerste die de insecten tekende samen met de plant waar ze op gedijden.

Merian had op jonge leeftijd al belangstelling voor insecten, vooral de metamorfose van rupsen tot vlinders, aanvankelijk zijderupsen. Ze kweekte zelf rupsen om te zien welke vlinder er uit kwam. In 1679 verscheen ‘Der Raupen wunderbare Verwandlung und sonderbare Blumennahrung’ (‘Over de wonderbare verandering van de rupsen en (hun) merkwaardig bloemenvoedsel’). In 1685, na onenigheid binnen de familie over de verdeling van de boedel van haar overleden stiefvader (vrouwen konden in de 17e eeuw niet zelf erven, als ze getrouwd waren ging alles automatisch naar de man), en misschien ook door verschillen in religieus inzicht, verliet ze haar man. Ze trok met haar moeder en dochters naar het landgoed Walta-state in Friesland (Wieuwerd).

Jean de Labadie

Jean de Labadie

Het slot was eigendom van Cornelis van Sommelsdijck, de gouverneur van Suriname. In het slot was een woongroep gevestigd van de Labadisten, een religieuze groepering die leefde naar de ideeën van (de inmiddels al overleden) Jean de Labadie. Ze moesten hun wereldse bezittingen opgeven aan de commune en een huwelijk met iemand van buiten de commune werd niet erkend. Ze ging in deze periode door met het bestuderen van insecten en maakte voor het eerst kennis met de Surinaamse natuur (de labadisten hadden een plantage in Suriname, waar Van Sommelsdijck gouverneur was, La Providentia (De Voorzienigheid).

Merian verhuisde een paar jaar later naar Amsterdam. Daar kreeg ze vooral door haar rupsenboek snel contact met andere natuurliefhebbers en -onderzoekers, waardoor ze ook toegang kreeg tot volières, rariteitenkabinetten en oranjerieën van rijke particulieren zoals de burgemeester van Amsterdam, Nicolaas Witsen, en Frederik Ruysch, met zeldzame vogels en planten. Haar belangstelling voor de exotische natuur van de tropen werd mede door deze tuinen verder aangewakkerd.

Maria Sibylla maakte op 52-jarige leeftijd een reis naar Suriname samen met haar jongste dochter, Dorothea Maria Graff. Vanuit de hoofdstad Paramaribo trokken de vrouwen in diverse excursies het binnenland in. Ze documenteerde alles wat ze over de metamorfose van tropische insecten kon ontdekken en maakte een groot aantal tekeningen en aquarellen. In 1701 werd ze ziek en moest naar huis terugkeren samen met haar dochter. Haar tekeningen en schetsen dienden nu als bron voor een prachtwerk in groot formaat over de Surinaamse flora en fauna. Met behulp van verschillende Amsterdamse kopergraveurs verscheen het boek in 1705 in Amsterdam. Haar hoofdwerk is getiteld: Metamorphosis insectorum Surinamensium.

In 1714 of 1715 kreeg ze een beroerte en moest zich daarna per rolstoel verplaatsen. De laatste tweeënhalf jaar van haar leven heeft zij hierdoor niet of nauwelijks kunnen werken. Haar dochters hebben haar werk voortgezet.

Tsaar Peter de Grote kocht toen hij in Nederland woonde rond 1716 een aantal van haar werken die zich tegenwoordig in de collectie van de wetenschapsacademie in de Hermitage bevinden. Bij haar overlijden werd ze in het overlijdensregister gekenschetst als ‘arm’, maar kreeg wel een eigen graf. (bron:  Wikipedia)

Zie hier een portret van Maria Sybilla Merian.

In de collectie van de Zeeuwse Bibliotheek is één van haar originele werken opgenomen:

Sphinxmoth

Sphinxmoth

Der rupsen begin, voedzel en wonderbaare verandering … naauwkeurig onderzogt, na ’t leven geschildert, in print gebragt, en in ’t kort beschreven / door Maria Sibylla Merian. – Amsterdam : Gerard Valk, 1713.

Een herdruk uit 1982 in ook aanwezig in de collectie van de Zeeuwse Bibliotheek:
Metamorphosis insectorum Surinamensium, of, De verandering der Surinaamse insecten = Metamorphosis of the insects of Surinam / door Maria Sibylla Merian ; vert. door P.A. van der Laan. – Zutphen : De Walburg pers, 1982.

En een bijzondere uitgave uit 1978, over hoe rupsen vlinders worden. In een beperkte oplage van 500 exemplaren uitgebracht:

The wondrous transformation of caterpillars : fifty engravings selected from ‘Erucarum ortus’ (1718) / by Maria Sibylla Merian ; with an introduction by William T. Stearn. – London : Scolar press, 1978.

Haar veelbewogen leven inspireerde enkele (vrouwelijke) auteurs tot het schrijven van een roman:

De vlindervrouw : Maria Sibylla Merian : historische roman / door Dieuwke Winsemius. – Kampen : Kok, [1993].

Maria Sibylla : een ongebruikelijke passie : roman / Inez van Dullemen. – Amsterdam : De Bezige Bij, 2001.

Die Falterfrau : Maria Sibylla Merian : biographisher Roman / Utta Keppler. – Heilbronn : Salzer, cop. 1997.

Marlies Jongejan, hoofd afdeling Informatiediensten en Collecties.