Archief van oktober 2012

Week van de Mediawijsheid in de Zeeuwse Bibliotheek

donderdag, 25 oktober 2012

Media raken steeds dieper vervlochten in onze leefwereld. Ze hebben meer en meer invloed op onze stijl van leven. Zowel positief als negatief. Zo hebben media bijvoorbeeld invloed op onze carrières, stemgedrag, gezondheid en onze sociale verbondenheid.

De Week van de Mediawijsheid is een landelijke campagne en vindt voor de derde keer plaats van 23 tot en met 30 november 2012. Gedurende deze week presenteert de Zeeuwse Bibliotheek zich als het Huis van de Mediawijsheid waar je dagelijks terecht kunt met eenvoudige en praktische vragen rondom mediawijsheid en media. Er vinden diverse activiteiten plaats rondom het thema Stijl van Leven.

Activiteiten in de Zeeuwse Bibliotheek

Iedere dag is er een spreekuur waarin een mediacoach al je vragen omtrent internet en media zal beantwoorden. Ernst-Jan Pfauth geeft op dinsdag 27 november een Masterclass Bloggen.

Voorafgaand aan deze Masterclass Bloggen organiseren de Zeeuwse bibliotheken een blogwedstrijd waarbij je een iPad kunt winnen. Iedereen kan hieraan meedoen. Kijk voor meer informatie op weekvandemediawijsheidzeeland.blogspot.com.

 

Voor de jongeren is er een So you think WII can dance battle. Speciaal voor senioren is er een workshop iPad. In het Kenniscafé wordt er een debat georganiseerd over Vrijheid van Informatie. Maurits Sep (PZC) is de debatleider. Gasten zijn onder anderen: Robert Schliessler, cineast en Patrick Godschalk, vertegenwoordiger van de Piratenpartij.

Kijk voor het volledige programma van de Week van de Mediawijsheid 2012 op de websites van de Zeeuwse bibliotheken.

Bibliotheek Vlissingen

Bibliotheek Oosterschelde

Bibliotheek Zeeuws Vlaanderen

Zeeuwse Bibliotheek

 

Webredactie Zeeuwse Bibliotheek

Moeilijke landen

vrijdag, 5 oktober 2012

Wat is een moeilijk land? En waarom zou je eigenlijk op vakantie willen naar een land waar je elke dag het risico loopt door een aap te worden beroofd of geconfronteerd te worden met schrijnende armoede? Reisveteraan Jelle Brandt Corstius licht zijn liefde voor moeilijke landen buitengewoon geestig toe op dinsdagavond 2 oktober in de Aula van de Zeeuwse Bibliotheek. Leidraad deze avond is zijn dit voorjaar uitgekomen Universele Reisgids voor Moeilijke Landen.

Reisgids

De Universele Reisgids voor Moeilijke Landen is de nieuwste bijbel voor reizend Nederland, van de avontuurlijke globetrotter tot de ondernemende expat. Jelle Brandt Corstius schreef eerder Rusland voor gevorderden en Kleine landjes, waarvan meer dan 25.000 exemplaren werden verkocht, en hij maakte de televisieseries Van Moskou tot Magadan en Van Moskou tot Moermansk. In de afgelopen twee jaar presenteerde hij het programma Zomergasten. Dit najaar wordt een serie over India uitgezonden door de VPRO: Van Bihar tot Bangalore.

“Vergeet alles wat je denkt te weten over vakantie vieren. Reizen door een moeilijk land is niet ontspannen en vaak heel erg lastig. Maar dat maakt het natuurlijk ook bijzonder leuk”. De Universele Reisgids voor Moeilijke Landen maakt andere reisgidsen min of meer overbodig. Je leest onder meer hoe je succesvol afdingt in tien stappen (waarmee je dit boek al hebt terugverdiend), hoe je vieze hapjes pijnloos door kunt slikken, wat je kan verwachten in Rusland als er een vork van tafel valt en andere dranketiquette. Uitgaande van dergelijke karakteristieken bestrijken moeilijke landen zo’n beetje de hele wereld volgens Brandt Corstius, op West-Europa, de Verenigde Staten en Australië na dan. Met België als twijfelgeval.

Rusland e.o.

Jelle Brandt Corstius vertelt het schouwlustige publiek aan de hand van een digitale fotoreportage hoe zijn reiscarriere begint in de Oekraine, waar hij louter vanwege de exotisch klinkende naam Odessa met een jeugdvriend per trein heen trekt. Sindsdien is hij gefascineerd door het voormalig Oostblok, waar hij tot op de dag van vandaag met veel liefde over spreekt. Zo ook deze avond. De bezoeker van de lezing wordt getrakteerd op smakelijke verhalen over corruptie, extreem alcoholisme, walvisjachten, dronken chauffeurs en veel, heel veel flessen wodka. Een prachtig kijkje in het moeizame bestaan en alledaagse leven boven de Poolcirkel. Ook oorlogsgebieden worden niet geschuwd en met een zekere opgewektheid vertelt Jelle hoe in Grozny de kogels hem om de oren fluiten terwijl hij probeert zijn beltegoed op te waarderen in een van de vele beltegoedwinkels (nog zo’n veel voorkomend randverschijnsel in een moeilijk land) .

India

Zijn laatste project is India. Waar de doorsnee reisgids uitweidt over de grootste democratie ter wereld als cultureel sprookjesland, is Jelle vooral gefascineerd door het dagelijks leven wat zich afspeelt  in  kermisachtig uitgedoste vrachtwagencabines, toiletgebruik ten gevolge van buikloop en de consequenties van het doneren aan kindbedelaars. Elke absurditeit wordt laconiek en luchtig verteld en beschreven en dat vormt de kracht van de Universele Reisgids voor Moeilijke Landen. Zo aanstekelijk zelfs dat ik een exemplaar na afloop van de lezing in een opwelling aanschaf, alhoewel ik nooit in een echt moeilijk land geweest ben en er vermoedelijk de eerste tien jaren ook geen voet zal zetten. Vandaar dat ik de gids dit najaar zal meenemen om een lang weekend uit te proberen in een karakterisiek landelijk optrekje met inbouw openhaard, veilig gelegen in het twijfelgeval België.

Janette Zuydweg, vakreferent

N.B. SLAZ blijft voorlopig in een lichtvoetige reismodus en presenteert dinsdag 20 november een avond met Geert Mak over zijn nieuwste boek: Reizen zonder John. Op zoek naar Amerika.

Bron: NRC Lux

Foto: jellebc.nl