Archief van januari 2013

Limericks en Gedichtendag in de Zeeuwse Bibliotheek

dinsdag, 29 januari 2013

We hebben een Boekenweek, de Maand van het Spannende Boek, de Kinderboekenweek, Nederland Leest en de Week van de Mediawijsheid. Maar de aandacht voor een zo gevarieerd genre als de dichtkunst is in het algemeen gering.

Gedichtendag en muziek
De landelijke Gedichtendag bestaat echter al veertien jaar en bruist van de activiteiten. De Gedichtendag wordt gevierd op de laatste donderdag van januari, dit jaar de 31e. Het wordt de start van de eerste Poëzieweek  die loopt tot 7 februari en Muziek als thema heeft. Poëzie en muziek zijn van oudsher met elkaar verbonden. Al in de klassieke oudheid werden gedichten met muziekinstrumenten begeleid. En nog steeds maken dichters en muzikanten graag gebruik van harmonische klankkleuren, opzwepende ritmes, meerstemmige melodieën en van strofen en refreinen om hun verhaal te vertellen. Poëzie swingt, rapt, rockt, ontroert en vervoert!

Het land
Liefhebbers van poëzie kunnen hun hart ophalen als ze zien wat er in het land zoal op het programma staat: de uitreiking van de VSB Poëzieprijs op 30 januari, Gedichtendag zelf, de inhuldiging voor een periode van vier jaar van de nieuwe Dichter des Vaderlands, Gedichtenbal op 6 februari in de Stadschouwburg Amsterdam, met uitreiking prijs van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd, optredens van dichters en activiteiten in bibliotheken en boekhandels. Iedereen die tijdens de Poëzieweek een dichtbundel koopt, krijgt het poëziegeschenk Een kooi van klank van Anna Enquist cadeau.

Dichterstournee                                                                                                                                                                                    Tijdens de Poëzieweek rijdt voor het eerst de DICHTERSTOURNEE door het land. Op initiatief van Stichting Lezen, en mogelijk gemaakt door SNS Reaalfonds, bezoekt een viertal dichters (o.a. Ted van Lieshout) middelbare scholen in heel Nederland om daar te vertellen over hun eigen en andermans poëzie. Het slot van de tournee vindt plaats tijdens de feestelijke afsluiting met bal van de Poëzieweek in de Stadsschouwburg in Amsterdam.

Stadsdichter Middelburg
De nieuwe stadsdichter van Middelburg Theo Raats, zal op 31 januari een gedicht voordragen op het Koorkerkplein onder de Lange Jan, tijdens de onthulling van de nieuwe locatie van naamtegels van vorige Middelburgse stadsdichters. Wethouder Ed de Graaf zal de tegels onthullen om 16.00 uur.

Poëzie in Zeeuwse Bibliotheek
Ook in de Zeeuwse Bibliotheek wordt op Gedichtendag aandacht besteed aan poëzie. Laat je in de middaguren verrassen in het Leescafé, met de voordracht van limericks en andere gloedvolle en muzikale gedichten door Nico Out en Sip Beth. Heerlijke pianomuziek zal klinken en op de nieuwe videowall op het plein zullen limericks te lezen zijn. Zelfs de bestellingen in het Leescafé krijgen een poëtisch tintje.

Limerickwedstrijd                                                                                                                                                                                                               Het genre van de limerick is een beproefd en populair middel om zaken aan de kaak te stellen of op de hak te nemen. De Zeeuwse Bibliotheek organiseert dan ook een limerickwedstrijd, waarvan de aftrap op deze middag plaatsvindt. Het moet gaan om limericks over de bibliotheek en daaraan gerelateerd natuurlijk over boeken en lezen. Maximaal 2 limericks per persoon. Het rijmschema is A-A-B-B-A, de eerste regel bevat meestal een (aardrijkskundige) eigennaam, in de volgende regels wordt een komische situatie geschetst, en de slotregel bevat de pointe. Een leuk voorbeeld van zo’n limerick is het volgende vers:

Een aan boeken verslaafde in Leek
voelde tijdens het lezen een steek.
’t Kon geen boekenwurm zijn,
want die heeft geen venijn.
’t Bleek de beet van een biblioteek.

Doe mee en stuur je limerick naar romanafdeling@zeeuwsebibliotheek.nl.

Tijdens de Week van de Amateurkunst (WAK), 25 mei t/m 2 juni 2013, zullen alle inzendingen te zien zijn op de videowall in de Zeeuwse Bibliotheek. Op zaterdagmiddag 25 mei vindt de prijsuitreiking plaats in het Leescafé van de Zeeuwse Bibliotheek.

En tot slot: de Gedichtendag en de Poëzieweek zijn samen natuurlijk een uitstekende aanleiding om de vele dichtbundels die de bibliotheek rijk is, weer eens te lenen. In de week van de poëzie zal er een uitgebreide boekentafel zijn over en met poëzie en muziek.

Anya Marinissen, webredacteur www.literatuurinzeeland

Romanteam Zeeuwse Bibliotheek

 

Documentatie Watersnoodramp online

maandag, 21 januari 2013

Op 17 januari 2013 is een grote verzameling documentatiemateriaal over de watersnoodramp van 1953 online beschikbaar gekomen. Dit betreft documentatie zoals kranten, krantenknipsels, tijdschriften, brochures en divers materiaal zoals telexberichten en dagboeken. Deze zijn afkomstig uit collecties van het Gemeentearchief Schouwen-Duiveland, het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk en de Zeeuwse Bibliotheek. In de media werd hier onder meer aandacht aan geschonken op de sites van Omroep Zeeland, de PZC, maar ook in de gedrukte PZC van 17 januari jl.:

De digitale watersnooddocumentatie maakt onderdeel uit van Krantenbank Zeeland. In totaal zijn ongeveer 30.000 documenten gedigitaliseerd, maar er worden dit jaar nog duizenden nieuwe documenten toegevoegd. Naast watersnoodinformatie die al te vinden is in bijvoorbeeld de Provinciale Zeeuwse Courant of de Zierikzeesche Nieuwsbode op Krantenbank Zeeland kan nu ook worden gezocht in allerlei andere Nederlandse en internationale kranten.

Een wellicht nog indringender beeld geven de geïllustreerde tijdschriften waarin veel beeldmateriaal van de stormramp is verwerkt. Brochures geven een overzicht van alle soorten herdenkingen en bijeenkomsten die er naar aanleiding van de ramp zijn geweest. De documentatie stopt immers niet in het jaar 1953, maar loopt door tot de dag van vandaag. De meest aangrijpende documenten kunnen worden gevonden in de groep diversen waar zaken als dagboeken, persoonlijke belevenissen en brieven van en aan hulporganisaties kunnen worden gevonden.

Zoeken in Krantenbank Zeeland kan eenvoudig, maar hoe makkelijker de websurfer het zich maakt, des te groter het zoekresultaat zal zijn. Zoeken op woorden als watersnoodramp of stormvloed levert duizenden resultaten op. De site is daarom vooral een handige ‘tool’ om naar een ‘petite histoire’ op zoek te gaan: op dorps- of stadsniveau, op straatnaam of op familienaam soms in combinatie met een jaartal of een andere gebeurtenis. Door bijvoorbeeld Rode Kruis en een plaatsnaam te combineren, kom je snel te weten welke Rode Kruis-hulp er allemaal is gegeven in de plaats waarvan je iets wilt weten. De overlevering van deze digitale documentatie brengt de watersnoodramp daarmee tot heel dichtbij de persoonlijke herinnering en geschiedenis van de Zeeuwen.

Johan Francke, Informatiespecialist