Alle boeken in de kluis zijn beschreven

Vanochtend, 24 december 2009, heb ik de laatste niet beschreven boekwerken in de kluis op de catalogus ingevoerd. Daarmee werd op de laatste werkdag voor de vrije kerstdagen een project van exact achttien jaar afgerond. Kluis Zeeuwse BibliotheekWant precies op vrijdag 27 december 1991, de eerste werkdag ná de vrije kerstdagen, was ik begonnen met het invoeren van het boekmateriaal in de kluis van de Zeeuwse Bibliotheek. Een deel van de collectie was op papieren werkbladen beschreven, een ander deel was enigszins bekend bij de conservator, en een ander deel was zelfs niet geïnventariseerd. Dat had vooral te maken met de vernietiging en beschadiging van het oud bezit ten gevolge van het bombardement in 1940.

Waarom zo een merkwaardige datum, 27 december? Ik was destijds werkzoekende. Het project was mij aangeboden via het arbeidsbureau. Deze werkervaringsplaats moest per se nog in 1991 beginnen. Anders kreeg de bibliotheek geen subsidie om mij dat jaar te kunnen betalen. Het project gold als een manier om ergens een vaste aanstelling te krijgen. Dat is uiteindelijk ook gelukt. Na achttien jaar houd ik me nog steeds met die zelfde oude boeken bezig, en is een van mijn functies die van assistent conservator.
In het begin bestond mijn taak eruit om de gegevens van de werkbladen om te zetten naar de GGC (nu meer bekend als Picarta) en naar de Vubis-catalogus. Na enkele jaren ervaring opbouwen en GO-cursussen volgen, begon ik ze gewoon zelf te beschrijven. Het jaar 1992 kon ik nog volledig aan dit project wijden. De afgelopen jaren heb ik me acht uur per week met deze taak kunnen bezighouden.
In 2002 heeft een collega een standcontrole in de kluis gehouden. Hij noteerde welke boeken er beschreven waren, en welke nog niet. Dat bleken er planken, ja kastwanden vol te zijn. Vandaar dat de resultaten van die kastcontrole pas vandaag volledig verwerkt zijn.

Marinus Bierens
assistent conservator

Tags: ,

2 Responses to “Alle boeken in de kluis zijn beschreven”

  1. Alinda schreef:

    Hoi Marinus,

    Daar heb je inderdaad wel een proficiat mee verdiend. Achttien jaar is bizar lang!!

    groetjes,
    Alinda

  2. Andrea schreef:

    Nou, gefeliciteerd hoor.
    Heb je de mijlpaal nog gevierd?

Laat uw reactie achter

*