Buitenhof in Zeeland

prinsjesdagdebat-3

Een demissionair kabinet, noch de indiening van een beleidsarme regeringsbegroting op de afgelopen derde dinsdag van september, weerhield organisatoren (Zeeuwse Bibliotheek, Scoop en de Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging) er van het jaarlijkse Zeeuwse Prinsjesdagdebat, waarin de onderwerpen economie, energie en water(-veiligheid) centraal stonden, te organiseren.

Op donderdag 23 september rond de klok van half acht fungeerde het plein van de Zeeuwse Bibliotheek als Zeeuwse Plantagestudio. Onder leiding van Clairy Polak discussieerden prominenten uit de energie- en economiesector, jonge Zeeuwen en politieke kopstukken over wat de toekomst voor Zeeland ook dit regeringsjaar weer brengen moge.

Economie en energie in Zeeland

Rondom het thema duurzaamheid als uitgangspunt voor algemene economische ontwikkeling discussieren vier keurige heren; Van den Heuvel (Delta N.V.), de heer Codée (Covra), de heer van der Wal (Economische Impuls Zeeland) en de heer Van Tilburg (Delta Academy HZ), allen strak in het pak. prinsjesdagdebat-8Hoezeer Clairy Polak ook probeert met tal van kritische vragen de voor- en tegenargumenten van een tweede kerncentrale op tafel te krijgen, er komt geen onvertogen woord over de lippen van de heren. Ze zijn het opvallend en roerend eens over de bouw van een tweede kerncentrale nabij Borssele.

Andere duurzame vormen van energie worden tot zichtbare teleurstelling van Clairy en aanwezige jongeren simpelweg afgedaan als niet rendabel. “We zijn nog niet klaar voor duurzame vormen van energie opgewekt met water, wind of zonne-energie.” Einde duurzaamheidsdiscussie. Wellicht ontbreekt er toch een frisse groene wind aan de debattafel?

Zeeland: een toekomst ook voor jongeren?

Veel sprankelender dan de duurzaamheidsdiscussie is het jongerendebat omtrent de toekomst die de provincie heeft te bieden aan de jeugdige generatie. Studente Bestuurskunde Danielle de Clerck uit Oostburg meent stellig dat het de Zeeuwen ontbreekt aan het durven maken van keuzes. Tevens zou Zeeland zich beter moeten profileren, want met name het cultureel erfgoed wordt onvoldoende “buitendijks” verkocht. prinsjesdagdebat-6Betere profilering van aan Zeeland gerelateerde opleidingen ziet Mike Pagé (student Hogeschool Zeeland) als mogelijkheid voor versterking van specifiek Zeeuwse onderwijsrichtingen zoals Waterbouwkunde en Toerisme. Robbert Peeters, woonachtig te Philippine, vindt dat Zeeuwen meer moeten investeren in het imago van recreatie, ruimte en rust, de 3 sterkste elementen van Zeeland. Wat duurzaamheid betreft zijn de jongeren aan tafel wat laconiek. De bouw van een tweede kerncentrale wordt als voldongen feit beschouwd en zolang er maar fris water uit de kraan komt en de televisie het doet, vind ik het prima, aldus Robbert Peeters.

De politieke actualiteit

Aan tafel met Jeffrey Kutterink (PZC), Aad van der Wouden (Wereldregio), Jan Bergen (huisarts en fractievoorzitter CDA) en Albert de Vries (PVDA-wethouder Middelburg) zoomt Clairy Polak in op de politiek in Den Haag met de focus op Zeeland. prinsjesdagdebat

Waar gehakt wordt, vallen spaanders. Waar vallen ze in Zeeland? De discussie begint met de stelling dat Zeeland slecht wordt verkocht in Den Haag. Het gemis van een goede lobbyist op het Binnenhof is daar debet aan volgens de journalisten aan tafel. Wederom dus een roep om betere profilering. Dit wordt enigszins genuanceerd door de heren politici en zij noemen het zogenaamd Zeeuws model dat landelijk als ideale vorm van samenwerking wordt beschouwd op het gebied van bijvoorbeeld onderwijs. Dat de landelijke effecten van een nieuw (rechts) kabinet niet alleen door de gemeentelijke politiek wordt gevolgd, blijkt uit de olijke duit die SGP-gedeputeerde de heer George van Heukelom tijdens deze discussie vanaf de zijlijn af en toe in het zakje doet. prinsjesdagdebat-4Al met al een wat slordig debatsonderdeel dat ondanks de uitstekende journalistieke kwaliteiten van Clairy Polak niet echt uit de verf komt. Zij sluit dan ook niet af met een driewerf hoera maar met de woorden dat het Zeeuwse Prinsjesdagdebat 2010 niet echt iets concreets heeft opgeleverd, maar wel veel stof geeft tot nadenken. Inherent dus aan de weinig concrete Haagse Prinsjesdag 2010.

Janette Zuydweg, Vakreferent Kunst & Rechtswetenschappen

Foto’s:  Dirk-Jan Gjeltema

Uitgebreid verslag Scoop: http://www.zeeuwsebibliotheek.nl/activiteiten/fotoalbum/

Tags: , ,

Laat uw reactie achter

*