Documentatie Watersnoodramp online

Op 17 januari 2013 is een grote verzameling documentatiemateriaal over de watersnoodramp van 1953 online beschikbaar gekomen. Dit betreft documentatie zoals kranten, krantenknipsels, tijdschriften, brochures en divers materiaal zoals telexberichten en dagboeken. Deze zijn afkomstig uit collecties van het Gemeentearchief Schouwen-Duiveland, het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk en de Zeeuwse Bibliotheek. In de media werd hier onder meer aandacht aan geschonken op de sites van Omroep Zeeland, de PZC, maar ook in de gedrukte PZC van 17 januari jl.:

De digitale watersnooddocumentatie maakt onderdeel uit van Krantenbank Zeeland. In totaal zijn ongeveer 30.000 documenten gedigitaliseerd, maar er worden dit jaar nog duizenden nieuwe documenten toegevoegd. Naast watersnoodinformatie die al te vinden is in bijvoorbeeld de Provinciale Zeeuwse Courant of de Zierikzeesche Nieuwsbode op Krantenbank Zeeland kan nu ook worden gezocht in allerlei andere Nederlandse en internationale kranten.

Een wellicht nog indringender beeld geven de geïllustreerde tijdschriften waarin veel beeldmateriaal van de stormramp is verwerkt. Brochures geven een overzicht van alle soorten herdenkingen en bijeenkomsten die er naar aanleiding van de ramp zijn geweest. De documentatie stopt immers niet in het jaar 1953, maar loopt door tot de dag van vandaag. De meest aangrijpende documenten kunnen worden gevonden in de groep diversen waar zaken als dagboeken, persoonlijke belevenissen en brieven van en aan hulporganisaties kunnen worden gevonden.

Zoeken in Krantenbank Zeeland kan eenvoudig, maar hoe makkelijker de websurfer het zich maakt, des te groter het zoekresultaat zal zijn. Zoeken op woorden als watersnoodramp of stormvloed levert duizenden resultaten op. De site is daarom vooral een handige ‘tool’ om naar een ‘petite histoire’ op zoek te gaan: op dorps- of stadsniveau, op straatnaam of op familienaam soms in combinatie met een jaartal of een andere gebeurtenis. Door bijvoorbeeld Rode Kruis en een plaatsnaam te combineren, kom je snel te weten welke Rode Kruis-hulp er allemaal is gegeven in de plaats waarvan je iets wilt weten. De overlevering van deze digitale documentatie brengt de watersnoodramp daarmee tot heel dichtbij de persoonlijke herinnering en geschiedenis van de Zeeuwen.

Johan Francke, Informatiespecialist

Tags: , , , , , ,

Laat uw reactie achter

*