Espresso met Ernest van der Kwast

nrcernestvdkwastSchrijver en columnist Ernest van der Kwast gaf op 7 februari een voordracht uit zijn werk in de Foyer van de Zeeuwse Bibliotheek. Hij las voor vanaf zijn iPad. Wel zo handig als je in Italië woont. Het publiek telde opvallend veel vrouwen. Ik had wel zin om na afloop even een espresso met hem te drinken. Ooit ontmoette ik hem in Rotterdam. Zou hij mij nog herkennen?

‘Oh ja, nou weet ik het weer’, zegt Ernest. ‘Dat was in de periode dat ik net begon met schrijven. Samen met Jorg Schellekens organiseerde ik toen al Nur Literatur. Bij literair tijdschrift Passionate was ik redacteur. Mijn studie Economie deed ik er maar een beetje bij. Jij bent toch grafisch ontwerper?’ Hij neemt een slok van zijn espresso.

Wat hij ervan vindt dat er bekenden uit Rotterdam in het publiek zitten? ‘Heel verrassend! Twee mensen ken ik nog uit mijn atletiekperiode bij PAC. Daar heb ik warme herinneringen aan. Zij waren er als ouders van een vriendje getuige van hoe mijn Indiase moeder ervoor zorgde dat we altijd gratis lunchpakketjes kregen. Ook moest ik van haar plassen voor de wedstrijd. Aan de rand van de atletiekbaan. Zij peperde mij in dat je je niets van andere mensen moet aantrekken. Er schuilt in iedereen wel een Mama Tandoori. In de kiosk op het Centraal Station in Rotterdam was het vandaag drukker dan ooit’, zegt de bebrilde schrijver. ‘Er werd gratis koffie uitgedeeld. Vanwege de ontspoorde dienstregeling van de NS’.

Of hij nog iets wil eten voordat hij de trein terug neemt? Om de hoek zit nog een eettentje. ‘Alles behalve Indiaas’, verzucht Ernest. ‘Mijn uitgever vond het een goed idee dat ik ter promotie van mijn laatste boek uit eten zou gaan met journalisten. Zij dachten ieder op hun beurt dat het wel origineel was om Kip Tandoori voor mij te bestellen. Die Tandoori kwam op den duur echt mijn neus uit’. Dan kijkt hij op zijn horloge, slaat zijn espresso achterover en zegt: ‘Wist je trouwens dat er nu ook een theatervoorstelling van Mama Tandoori te zien is en dat mijn nieuwe boek in mei uitkomt?’

Machteld Berghauser Pont, Communicatiemedewerker

Tip: Lees de dagelijkse columns van Ernest van der Kwast op  nrc.nl

Foto: Vincent Mentzel, NRC

Tags: , , , , , , ,

One Response to “Espresso met Ernest van der Kwast”

  1. Alinda schreef:

    Leuke blog Machteld :o))

Laat uw reactie achter

*