Sinds 20 februari 2012 is in Krantenbank Zeeland een belangrijke uitbreiding gerealiseerd. Met de komst van de laatste twaalf jaargangen van de PZC (1999-2010) is de krantenbank uitgegroeid tot een databank met meer dan één miljoen pagina’s. Daarmee hoort Krantenbank Zeeland bij de drie grootste krantenbanken van Nederland.
Zaterdag 7 april 1973, een nieuwe naam: PZC
Alle jaargangen van de Provinciale Zeeuwse Courant zijn vanaf de oorlogsdagen van 1940 (nog onder diverse namen) tot 1973, toen de krant onder de eigennaam PZC uitkwam en tot en met 2010 in te zien. De jaargang 2011 zal in de loop van dit jaar beschikbaar komen. Bezoekers hoeven dus alleen nog maar naar de bibliotheek toe te komen als ze in de lopende jaargang van de PZC willen lezen.
Inmiddels weten bezoekers Krantenbank Zeeland van over de hele wereld te vinden. Zo komen er meer dan tweeduizend bezoekers per jaar uit de Verenigde Staten, maar ook vanuit Namibië, Vietnam en Peru mag de krantenbank zich in een warme belangstelling (van oud-Zeeuwen?) verheugen.
Krantenbank Zeeland telt momenteel 1.271.176 krantenpagina’s, maar dat worden er dit jaar nog meer dan anderhalf miljoen. Daarmee nestelt de Zeeuwse Bibliotheek zich bij de grootste krantenbanken van het land samen met die van de Koninklijke Bibliotheek, Gemeentearchief Leiden en de Leeuwarder Courant.
PZC, vrijdag 1 oktober 2010.
Kranten die in 2012 nog bij Krantenbank Zeeland komen zijn: de Maas- en Scheldebode 1886-1937, de Zeeuw 1919-1944, de Vrije Zeeuw 1944-1975, Domburgsch Badnieuws 1883-1987 en de Middelburgsche Courant 1758-1853. Die laatste krant, een voorloper van de PZC, is al vanaf 1854 beschikbaar en de jaargangen 1758 t/m 1853 van de Middelburgsche Courant zijn nu al raadpleegbaar bij de Koninklijke Bibliotheek. De PZC en andere Zeeuwse kranten zijn te vinden op Krantenbank Zeeland.
Provinciale Zeeuwse Courant, maandag 3 januari 1955. Alle overgenomen kranten worden nog onder de naam vermeld.
Johan Francke, Informatiespecialist
Tags: digitalisering, Kranten, Krantenbank Zeeland, PZC
Geachte heer Paridaen,
Een geel zoekresultaat wordt veroorzaakt doordat u op zoektermen of trefwoorden zoekt die in de bewuste paragraaf voorkomen. U kunt dit voorkomen door, indien u eenmaal een krantenartikel heeft gevonden een nieuwe zoekactie uit te voeren. U kijkt daarvoor in welke krant, welke datum en op welke pagina het bericht staat. Vervolgens zoekt u opnieuw, maar ditmaal op krant, datum en pagina.
Nu krijgt u de pagina zonder gele arceringen.
U kunt de artikelen los bewaren door ze te downloaden met de volgende knop (M-tool). Daarmee selecteert u het artikel dat u bewaren wilt en download u het in een eigen bestand op uw pc.
Ook met het programma ‘snippy’ (te downloaden door dit via Google op te zoeken), kunt u eenvoudig artikelen uit kranten snijden en downloaden.
Met vriendelijke groet;
J. Francke
Krantenbank Zeeland
Als regematig bezoeker van de Krantenbank Zeeland wil ik vragen of het mogelijk is een oud artikel of advertentie uit te printen zonder gele achtergrond of stukken van andere artikelen.
Ik hoop spoedig van jullie te vernemen.
Met vriendelijke groet,
Marc Paridaen