Toonneel des Aerdrycks

De atlas van Joan Blaeu – de Atlas Major – is wereldberoemd. Met 600 kaarten is het de grootste wereldatlas ooit geproduceerd. Er valt veel over te zeggen. Nog leuker is om deze te bekijken en jezelf te verwonderen. Daartoe is er de gelegenheid om van 16 juni tot en met 23 november – bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam – de tentoonstelling De Atlas Maior. De wereldatlas van Blaeu te bezichtigen.

Onlangs heeft het Regionaal Archief Leiden het initiatief genomen om een atlas van Blaeu genaamd “Toonneel des Aerdrycks”, digitaal toegankelijk te maken. Kaartminnaars kunnen hun hart ophalen bij http://www.leidenarchief.nl/content/view/103/68/

Bladeren door Blaeu blijkt ook elders ook mogelijk te zijn: bij de bibliotheek van de Universiteit van Californie (UCLA).

Ook het Geheugen van Nederland biedt een aantal aardige afbeeldingen. Een deel van de kaartencollectie van het Nationaal Archief is online beschikbaar in de beeldbank van het Nationaal Archief. Een deel van de kaarten van overzeese gebieden is te vinden in de Atlas of Mutual Heritage.

Momenteel is er sprake van een kleine hausse in het uitgeven van oude kaarten. In 2005 verscheen bij Taschen Verlag verschillende delen met kaarten van Blaeu. In 2006 verscheen: G. Schilder e.a., Grote Atlas van de Verenigde Oost- Indische Compagnie. Deel I: Atlas Isaak de Graaf/Atlas Amsterdam. Uitgeverij Asia Maior/Atlas Maior i.s.m. Nationaal Archief, Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap, Explokart/Universiteit Utrecht, eerste druk november 2006, ISBN 9074861261. Over deze atlas is in het Nationaal Archief Magazine nr. 3 van 2006 een artikel verschenen.

Als klap op de vuurpijl wordt momenteel gewerkt aan uit de uitgave van een facsimile editie van de Atlas Blaeu – Van der Hem. Dit is de meest vooraanstaande verzameling van kaarten van Blaeu die wordt bewaard in de Nationale Bibliotheek van Oostenrijk. Een toelichting van de geschiedenis van deze fascinerende atlas vindt u hier.

Deze facsimile editie zal verschijnen in een oplage van 100 exemplaren. Er zullen 8 delen verschijnen voor de verrassende aanschafprijs van: Euro 75.000,- exl. 6% BTW.

Een speciaal handgemaakte kast van kersenhout met acht laden kan als opbergmeubel eventueel erbij besteld worden. Dit kost ca. Euro 9.950 ex. 19% BTW…….

Subscriptions are invited…..

Tags: , ,

Laat uw reactie achter

*