Vriendschap en de Boekenweek 2012

Boekenweek in café restaurant Vriendschap

De Zeeuwse Bibliotheek viert de Boekenweek 2012 (14-24 maart) met het mooie thema Vriendschap en andere ongemakken niet in eigen huis, maar op een andere, wel zeer toepasselijke locatie: café restaurant Vriendschap aan de Markt 75 in Middelburg, waar allerlei boekenweekactiviteiten zullen plaatsvinden.

Vriendschappen tekenen het leven
Tegenwoordig, de tijd van Facebook, Hyves en Twitter, draait het ogenschijnlijk vooral om hoevéél vrienden je hebt. Maar uiteindelijk gaat het toch om de waarde van vriendschappen en om die ene vriendschap voor het leven. Dat klinkt natuurlijk prachtig, maar het onderhouden van een levenslange vriendschap kan best lastig zijn. Sla de literatuur er maar op na.

Vriendschap in de literatuur

vrriendschappalmenHet ideaalbeeld van een zielsverwantschap die een heel leven duurt vinden we terug in De vriendschap (Connie Palmen) en De eenzaamheid van de priemgetallen (Paolo Giordano).

De realiteit van alledag werkt verwijdering of zelfs verraad in de hand, zoals in De vliegeraar (Khaled Hosseini) en recenter in Tikkop (Adriaan van Dis).

Sommige vriendschappen zijn verboden, denk aan Het lelietheater (Lulu Wang) en De jongen in de gestreepte pyjama (John Boyne).

Of ze horen bij specifieke periodes in het leven, bijvoorbeeld de studentenvriendschappen in Bij nader inzien van Voskuil.

Kortom, Vriendschap en andere ongemakken laat het beste en het slechtste in menselijke relaties zien, een universeler thema voor de Boekenweek kunnen wij ons niet wensen!

Programma

In samenwerking met café restaurant Vriendschap heeft het Romanteam van de Zeeuwse Bibliotheek een afwisselend programma met activiteiten samengesteld:

Vrijdag 16 maart muziek met Duo Kruisbrink & Van Essen

kruisbrinkvanessenZangeres Franka van Essen en gitariste Annette Kruisbrink brengen tussen 16.00 en 18.00 uur liedjes en liederen over allerhande ‘vriendschappen’, zoals een grappige vriendschap tussen een vlieg en een bromvlieg op tekst van Annie M.G. Schmidt, het bekende Zie je van Herman Gorter, een romantische vriendschap met een Hij of Zij van Hans Lodeizen en van Daan Zonderland de vriendschap tussen De Kok van Mariënbad en zijn Rosalinde en De Zeven Zusters die vriendschappelijk gezamenlijk om zeep gaan.

Woensdag 21 maart muzikale kindermiddag met verhalen

Op deze woensdagmiddag, speciaal voor kinderen en hun ouders, lezen schrijver/performer Rieks Veenker en het duo Alice en Beatrijs verhalen voor. Kom luisteren naar Kikker is kikker of naar Bang Mannetje en geniet mee. Met veel muziek en interactie, voor kinderen van 6 t/m 9 jaar. Rieks Veenker is o.a. bekend van het jeugdboek Sterre en van de (muzikale) Beestige Morabels. Vanaf 15.00 uur zijn er 3 voorleessessies van 30 minuten, met pauzes tussen de sessies.

Vrijdag 23 maart Literaire Vriendschaps Quiz, test uw kennis!

Onder de bevlogen leiding van quizmaster Sip Beth, kun je in teamverband meedoen aan een literaire quiz. Eindelijk je kans om je kennis op dit gebied te laten zien: uit welke roman komt toch dat grappige fragment en bij welk verhaal hoort die bekende cover? Is dat boek nu wel of niet verfilmd? Ken je je klassiekers? En welke auteur staat er op dat portret? Literatuurliefhebbers zijn van 15.00 tot 18.00 uur van harte welkom om hun kennis te komen testen, maar ook als toeschouwer kun je natuurlijk literair meegenieten!

Prijzen
De winnaars van de quiz krijgen als eerste prijs bonnen t.w.v. € 50,- per deelnemer, te besteden in café restaurant Vriendschap, de tweede prijs bestaat uit  bonnen  t.w.v. € 25,- per deelnemer en de derde prijs bonnen t.w.v. € 10 per deelnemer.

Inschrijven Literaire Quiz tot 22 maart
Inschrijven kan tot 22 maart 2012, met een zelfgevormd team van twee tot vier personen via een formulier in de Zeeuwse Bibliotheek of in café restaurant Vriendschap, via www.zeeuwsebibliotheek.nl of romanafdeling@zeeuwsebibliotheek.nl. Er kunnen zich maximaal 10 teams aanmelden, wees er dus snel bij!

Word lid tijdens de Boekenweek en lees Nico Dijkshoorn

Wie zich tijdens de Boekenweek aanmeldt als lid van de Zeeuwse Bibliotheek (dit kan ook in café restaurant Vriendschap ), ontvangt een mooie documentenmap met een inschrijfformulier, het Boekenweekmagazine, een Geschreven Portret van Tom Lanoye, auteur van boekenweekgeschenk De Heldere Hemel en de roman De grote zaal van Jacoba van de Velden. Na de officiële inschrijving (in de Zeeuwse Bibliotheek) ook nog de speciale bibliotheekeditie van het Boekenweekessay Verder alles goed van Nico Dijkshoorn.

Verder alles goed
In Verder alles goed wordt aan de hand van brieven en ansichtkaarten de chemie van vriendschap verkend. Nico Dijkshoorn (1960) is schrijver, dichter en muzikant. Hij is volop in de media aanwezig. Hij is huisdichter van De Wereld Draait Door, schrijft columns in diverse bladen en op internet (bijv. voor nu.nl) en twittert via @Dijkshoorn.

Smaakvol ‘Boekenplankje’ en afgeschreven boeken
Iedereen die in Vriendschap een heerlijk ‘boekenplankje’ bestelt (zoet of hartig), mag een nog gaaf afgeschreven boek (allerlei genres) van de Zeeuwse Bibliotheek uitzoeken.

Geschreven portret van Tom Lanoye
tomlanoyeHet Geschreven portret is een cadeau aan leden van de Zeeuwse Bibliotheek. Het boekje biedt een verdiepende kennismaking met leven en werk van Tom Lanoye, auteur van het boekenweekgeschenk Heldere Hemel. Een zoon uit een eenvoudige slagersfamilie die uitgroeide tot een van de grootste literaire grootheden van de Lage Landen. Naast vele wetenswaardigheden en leestips bevat het Geschreven portret ook een kennisquiz waarbij prijzen te verdienen zijn. Het boekje kan worden afgehaald in de Zeeuwse Bibliotheek.

Boekenweekmagazine met leessuggesties
De literatuur biedt een schat aan boeken met het thema vriendschap. Een overzicht van de vele titels staat in het Boekenweekmagazine. Een inspirerend bulletin vol leessuggesties en interviews over het thema. Een magazine is gratis af te halen in de Zeeuwse Bibliotheek.

‘In Vriendschap’
Het wordt een bruisende Boekenweek dit jaar, boordevol activiteiten en cadeautjes. We hopen u natuurlijk in café restaurant Vriendschap en/of de Zeeuwse Bibliotheek te ontmoeten om ‘in vriendschap’ onze liefde voor lezen en boeken te delen!

Anya Marinissen, Romanteam

Tags: , , ,

Laat uw reactie achter

*