Young Adultboeken

Een aantal jaren geleden deed een nieuw, uit de Verenigde Staten afkomstig ‘genre’, zijn intrede in de (jeugd)literatuur: Young Adultboeken. Romans die specifiek zijn geschreven voor jongeren van 14 tot 21 jaar oud. De mogelijkheden en dilemma’s waarmee jongeren in deze leeftijdsgroep worden geconfronteerd vormen vaak het onderwerp van deze boeken. De Young Adultboeken blijken erg populair te zijn; uitgeverijen zijn druk bezig met het opbouwen van Young Adultfondsen, veel boekhandels en bibliotheken beschikken over een speciale Young Adultkast en sinds 2010 is er de Grote Jongerenliteratuurprijs.

YA 002

Series
Wie een blik werpt in de Young Adultkast van de bibliotheek of boekhandel treft er boeken in verschillende genres aan, zoals  fantasy, chicklit, historische romans, literatuur en spanning. Verder valt op dat er veel series in een Young Adultkast staan. Sommige series bevatten boeken die niet los van elkaar kunnen worden gelezen, zoals De Hongerspelentrilogie van Suzanne Collins (De Hongerspelen, Vlammen en Spotgaai) of de Groene Bloemserie van Floortje Zwigtman (Schijnbewegingen, Tegenspel en Spiegeljongen). Andere reeksen bevatten titels van verschillende schrijvers die wel onafhankelijk van elkaar kunnen worden gelezen, zoals de Slashboeken van uitgeverij Querido (onder andere De gelukvinder van Edward van de Vendel en Latino King van Bibi Dumon Tak), of de Made in the USA-serie van uitgeverij Lemniscaat (onder andere Paper towns van John Green en Suicide notes van Michael Thomas Ford).

Met series als deze worden jonge lezers op hun wenken bediend. “Geef ons maar series! Die zijn tenminste niet zo snel uit!”, zeggen de twee veellezende jongeren die worden geïnterviewd in het geheel aan adolescentenliteratuur gewijde nummer van het tijdschrift Leesgoed (nr. 5, 2009).

YA 003
Young Adultboeken in de Zeeuwse Bibliotheek
Op de Jeugd- en Jongerenafdeling van de Zeeuwse Bibliotheek (begane grond) staat een kast met boeken voor jongeren vanaf 14 jaar. In deze kast vindt u behalve de hierboven genoemde boeken literaire pareltjes als De hemel van Heivisj van Benny Lindelauf (bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs 2011) en Allemaal willen we de hemel van Els Beerten maar ook prettige ontspanningslectuur zoals de Twilightserie van Stephenie Meyer of de Gossip Girlboeken van Cecily von Ziegesar.

YA 005
YA 004

Meer informatie
Leesgoed 5, 2009
http://youngadultboeken.nl
www.youngadultbooks.nl
www.jongerenliteratuurplein.nl

Tekst en foto’s: Henk Kosters, medewerker Jeugd- en Jongerenafdeling.
Met dank aan boekhandel De Drvkkery voor de toestemming voor het maken van foto’s.

Laat uw reactie achter

*