Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog

Op de tweede verdieping van de Zeeuwse Bibliotheek is van 29 maart t/m 28 mei 2011 een tentoonstelling ingericht over Zeeland tijdens de tweede Wereldoorlog. De foto’s zijn afkomstig uit Beeldbank Zeeland.

Aan de hand van diverse onderwerpen wordt een beeld geschetst van de Tweede Wereldoorlog in Zeeland (1940-1945) door:
-Filmbeelden van Norwegian commando’s strike at Walcheren over de bevrijding van Westkapelle, gemaakt door de Noorse commando Per Jonson.

-Vitrines met authentiek materiaal zoals spotprenten en pamfletten over de bevrijding en bezetting, een herdenkingsgedicht (18 doden van Jan Campert) en vlaggen en banden van de NSB en Ordedienst.

Duitse matroos op de motor met een Zeeuws meisje achterop, Zierikzee, ca. 1942

Duitse matroos op de motor met een Zeeuws meisje achterop, Zierikzee, ca. 1942

Een Sherman tank rijdt door de branding bij Westkapelle, 1 november 1944

Een Flail-Shermantank van de 79th Armoured Division rijdt aan land door het dijkgat bij Westkapelle en door de straten. De ‘flail’ was de ronddraaiende balk met kettingen aan de voorzijde van de tank, die mijnen tot ontploffing bracht, Westkapelle 1 november 1944, foto: Sergeant Crocker

-Wandpanelen waarop met foto’s en affiches invulling wordt gegeven aan onderwerpen zoals de meidagen van 1940, collaboratie, het dagelijks leven tijdens de bezetting, de bevrijding en  herdenkingen na de oorlog. Hierbij gaat onder meer aandacht uit naar de strijd door de Franse, Nederlandse en Duitse troepen in mei 1940, de rol van de NSB tijdens de bezettingstijd en de manier waarop de Duitse soldaten en matrozen zich in het dagelijks leven bezighielden. Bij de bevrijding ligt de nadruk op de strijd in en om Westkapelle, Vlissingen en de gevolgen van de inundatie van Walcheren voor mens en dier. Ten slotte zijn er foto’s van inmiddels meer dan 65 jaar herdenkingen van de oorlog in Zeeland.

De geiten van de familie Pouwelse wachten op transport

Geiten van de familie Pouwer wachten op de tafel van de buren in de Nadorstweg op evacuatie, Middelburg 4 december 1944, foto: Sergeant Hardy.

Tegelijkertijd is er op de tweede verdieping een expositie over de Koninklijke Nederlandse Prinses Irenebrigade in de periode 1940-1945, samengesteld door Dhr. Gerards.

Johan Francke, Informatiespecialist

Tags:

Laat uw reactie achter

*