Cofena Antwerpen

Cofena is een Belgische organisatie die jaarlijks zes klassieke concerten organiseert in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen.

De wortels van Cofena gaan terug tot 1945. Sinds haar oprichting heeft Cofena de grootste artiesten van de wereldpodia naar Antwerpen gehaald, zoals Herbert von Karajan, Willem Mengelberg, Wilhelm Kempf, het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, de Berliner Philharmoniker en vele anderen.

Artistiek en organisatorisch staat Cofena sterk dankzij de medewerking van vele vakkundige vrijwilligers. Cofena vervult een unieke rol in het Antwerpse muziekleven.

cofena 2

Ik mocht op 16 maart jl. mee naar een concert dat georganiseerd was door Cofena. Het programma bestond uit 4 werken :

Leonard Bernstein: On the town, 3 dansen

Friedrich Gulda: Concerto for myself voor piano en orkest

Dmitri Shostakovich: Jazz-suite nr.2; selectie

George Gershwin: Rhapsody in blue

Het werd uitgevoerd door het Nordwestdeutsche Philharmonie onder leiding van Yvel Abel en Lisa Smirnova op de piano.

smirnova

Het was werkelijk overweldigend, een denderend jazzy programma met Amerikaanse inslag! De werken van Bernstein, Shostakovich en Gershwin waren voor mij enigszins bekend maar van Friedrich Gulda had ik nog nooit iets gehoord. Ik kende alleen de naam Gulda omdat er bladmuziek van hem aanwezig is in de Zeeuwse Bibliotheek.

Gulda

Friedrich Gulda is geboren in 1930 en overleden in 2000. Hij was een Oostenrijks componist en pianist, actief in zowel de klassieke muziek als in de jazz. Het concerto for myself voor piano en orkest vond ik de absolute topper van de avond.Het is een werk met veel energie en gevoel voor kleur.

De componist was een groot bewonderaar van Mozart en dat is duidelijk te horen in deze compositie , daarnaast zijn de jazzinvloeden en de Zuid-Amerikaanse tango prachtig verwerkt in de muziek. Het bevat delen vol power, afgewisseld met een zeer gevoelig deel, prachtig vertolkt door de hobo. De pianiste was werkelijk virtuoos!

Ik heb werkelijk genoten en kan een ieder aanbevelen om dit werk eens te gaan beluisteren.

Het eerstvolgende concert in het seizoen 2015-2016 zal plaatsvinden op 26 oktober a.s. Ongetwijfeld zal er dan weer een prachtig programma samengesteld zijn met veel grote namen in de muziek.

 

Rea Bensch, Domeinspecialist muziek

 

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

One Response to “Cofena Antwerpen”

  1. Antoinette van Zantrn schreef:

    Leuk stukje Rea.
    Ja wat een muzikale ontdekkingen

Laat uw reactie achter

*