De grens van land en zee – realistische kunst van Johnny Beerens

beerensgraansiloGraansilo Breskens, Johnny Beerens

De meeste Zeeuwen en ik vermoed ook veel Zeeland-liefhebbers buitendijks, kennen de watertoren van het Zeeuws-Vlaamse Oostburg met de denkbeeldige scheur en de waterdruppels. Ook de schildering op de graansilo bij Breskens met de vijf enorme broden en twee vissen (een motief uit het nieuwe Testament en een verwijzing naar Breskens als vissersdorp) is van zijn hand.

Johnny Beerens, geboren in 1966, is een in Breskens wonende kunstenaar. Zijn werken verwijzen meermaals naar motieven die met Zeeland te maken hebben. Gedurende de laatste vijftien jaar heeft hij zich ontwikkeld van figuratief schilder van portretten en landschappen tot iemand die op groot formaat verslag doet van geconcentreerd kijken naar mossen, gewassen, besneeuwde stenen, ijs, omgeploegde aarde, water en licht. Zijn zelfgeschept papier is vernieuwend, zijn uitvergroten van detail bijzonder: verweerde palen, begroeide stenen. De grens van land en zee.

Ik stel mezelf voor de opgave om schilderkunstig dingen te onderzoeken“, zegt hij over zijn werkwijze. Die dingen zijn dan vooral oerbeelden met een blijvende waarde, zoals basaltblokken, graanvelden en paalhoofden. Ogenschijnlijk saaie onderwerpen, maar in een schilderij van Beerens is altijd zoveel te zien, dat je er nooit op raakt uitgekeken.

Over Johnny Beerens is al veel geschreven. Onlangs verscheen de monografie: Johnny Beerens – Schilderijen, Muurschilderingen, Werken op papier (veel foto´s en tekst van Lo van Driel) en tevens heeft de kunstenaar uit Breskens een eigen website.

Over media-aandacht niets te klagen, deze post is dan ook slechts bedoeld om de liefhebber erop te attenderen dat de dubbeltentoonstelling Johnny Beerens: Binnendijks – Buitendijks nog te zien is tot en met 13 juni 2010 in de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg en het Marie Tak van Poortvliet Museum in Domburg.

JB01

Foto:  Marian van de Weide

Nooit eerder is er zoveel werk dat ontstaan is in de afgelopen acht jaar bij elkaar te zien geweest. Veel van de tentoongestelde werken komen uit particuliere collecties en zijn nog niet of slechts een enkele keer tentoongesteld. In het Marie Tak van Poortvliet Museum worden schilderijen getoond die hier in Zeeland op de grens tussen zee en land, buitendijks tot stand gekomen zijn. In de Zeeuwse Bibliotheek ziet u werk dat ver buiten Zeeland, ver achter de dijken, ontstaan is. Een grensoverschrijdende expositie die een onvergetelijke indruk achterlaat.

Janette Zuydweg, vakreferent kunst

One Response to “De grens van land en zee – realistische kunst van Johnny Beerens”

  1. […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Zeeuwse Bibliotheek, Marianne Goossens. Marianne Goossens heeft gezegd: RT @zeeuwsebiblioth: Blogpost:De grens van land en zee – realistische kunst van Johnny Beerens. De meeste Zeeuwen en ik vermoed ook veel…… http://is.gd/czu6O […]

Laat uw reactie achter