Momenteel hangen er op de tweede verdieping van de Zeeuwse Bibliotheek foto’s van de Middelburgse amateurfotograaf Jan Simonse. Hij hanteerde eind jaren ’60, in de jaren ’70 en begin jaren ’80 veelvuldig het fototoestel om het leven in de plaatsen Middelburg en Vlissingen vast te leggen.
Veel plekken die hij fotografeerde zijn verdwenen, gesloopt, gerenoveerd of opnieuw volgebouwd. Op de plaats van de huidige Zeeuwse Bibliotheek stond tot begin jaren ’80 IJzergieterij Boddaert.
IJzergieterij Boddaert aan de Kousteensedijk (1974)
In het gebied rondom de Lange Geere stonden veel panden die in bouwvallige staat waren, het was een schilderachtig gezicht. Nu staan er vele moderne panden die dienst doen als winkel, kantoor of woning.
Afbraakpanden aan de Lange Geere (1974)
Veel havenactiviteiten in Vlissingen zijn verplaatst naar het Sloehavengebied. Ooit domineerden de hijskranen en de grote schepen die op scheepswerf De Schelde werden gebouwd, de skyline van Vlissingen.
100-jarige De Schelde met op de voorgrond de opgespoten Spuikom (1979)
Het Spuikomgebied werd in de jaren ’70 helemaal opgespoten, voorheen was het watergebied. Nu is het een complete woonwijk.
Vissershaven met Nieuwendijk (1975)
De oude vissershaven aan de Nieuwendijk in de oude binnenstad van Vlissingen waar eb en vloed nog regeerden, en de boten soms droog kwamen te liggen. De huizen aan de Nieuwendijk werden later afgebroken. Ook was er veel gezelligheid in beide plaatsen. In de zomermaanden werden er braderieën, kermissen, wedstrijden ringrijden en optredens georganiseerd. Voor degenen die deze jaren bewust hebben meegemaakt, wellicht een feest van herkenning.
Op de Beeldbank Zeeland is er een speciaal thema aan gewijd. Ook op Zeelandnet zijn de foto’s te bekijken. De tentoonstelling loopt nog tot 4 december 2010.
Ester van Dooren, Beheerder audiovisuele en digitale collecties
Tags: Middelburg, Vlissingen