Archief van september 2010

Buitenhof in Zeeland

dinsdag, 28 september 2010

prinsjesdagdebat-3

Een demissionair kabinet, noch de indiening van een beleidsarme regeringsbegroting op de afgelopen derde dinsdag van september, weerhield organisatoren (Zeeuwse Bibliotheek, Scoop en de Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging) er van het jaarlijkse Zeeuwse Prinsjesdagdebat, waarin de onderwerpen economie, energie en water(-veiligheid) centraal stonden, te organiseren.

Op donderdag 23 september rond de klok van half acht fungeerde het plein van de Zeeuwse Bibliotheek als Zeeuwse Plantagestudio. Onder leiding van Clairy Polak discussieerden prominenten uit de energie- en economiesector, jonge Zeeuwen en politieke kopstukken over wat de toekomst voor Zeeland ook dit regeringsjaar weer brengen moge.

Economie en energie in Zeeland

Rondom het thema duurzaamheid als uitgangspunt voor algemene economische ontwikkeling discussieren vier keurige heren; Van den Heuvel (Delta N.V.), de heer Codée (Covra), de heer van der Wal (Economische Impuls Zeeland) en de heer Van Tilburg (Delta Academy HZ), allen strak in het pak. prinsjesdagdebat-8Hoezeer Clairy Polak ook probeert met tal van kritische vragen de voor- en tegenargumenten van een tweede kerncentrale op tafel te krijgen, er komt geen onvertogen woord over de lippen van de heren. Ze zijn het opvallend en roerend eens over de bouw van een tweede kerncentrale nabij Borssele.

Andere duurzame vormen van energie worden tot zichtbare teleurstelling van Clairy en aanwezige jongeren simpelweg afgedaan als niet rendabel. “We zijn nog niet klaar voor duurzame vormen van energie opgewekt met water, wind of zonne-energie.” Einde duurzaamheidsdiscussie. Wellicht ontbreekt er toch een frisse groene wind aan de debattafel?

Zeeland: een toekomst ook voor jongeren?

Veel sprankelender dan de duurzaamheidsdiscussie is het jongerendebat omtrent de toekomst die de provincie heeft te bieden aan de jeugdige generatie. Studente Bestuurskunde Danielle de Clerck uit Oostburg meent stellig dat het de Zeeuwen ontbreekt aan het durven maken van keuzes. Tevens zou Zeeland zich beter moeten profileren, want met name het cultureel erfgoed wordt onvoldoende “buitendijks” verkocht. prinsjesdagdebat-6Betere profilering van aan Zeeland gerelateerde opleidingen ziet Mike Pagé (student Hogeschool Zeeland) als mogelijkheid voor versterking van specifiek Zeeuwse onderwijsrichtingen zoals Waterbouwkunde en Toerisme. Robbert Peeters, woonachtig te Philippine, vindt dat Zeeuwen meer moeten investeren in het imago van recreatie, ruimte en rust, de 3 sterkste elementen van Zeeland. Wat duurzaamheid betreft zijn de jongeren aan tafel wat laconiek. De bouw van een tweede kerncentrale wordt als voldongen feit beschouwd en zolang er maar fris water uit de kraan komt en de televisie het doet, vind ik het prima, aldus Robbert Peeters.

De politieke actualiteit

Aan tafel met Jeffrey Kutterink (PZC), Aad van der Wouden (Wereldregio), Jan Bergen (huisarts en fractievoorzitter CDA) en Albert de Vries (PVDA-wethouder Middelburg) zoomt Clairy Polak in op de politiek in Den Haag met de focus op Zeeland. prinsjesdagdebat

Waar gehakt wordt, vallen spaanders. Waar vallen ze in Zeeland? De discussie begint met de stelling dat Zeeland slecht wordt verkocht in Den Haag. Het gemis van een goede lobbyist op het Binnenhof is daar debet aan volgens de journalisten aan tafel. Wederom dus een roep om betere profilering. Dit wordt enigszins genuanceerd door de heren politici en zij noemen het zogenaamd Zeeuws model dat landelijk als ideale vorm van samenwerking wordt beschouwd op het gebied van bijvoorbeeld onderwijs. Dat de landelijke effecten van een nieuw (rechts) kabinet niet alleen door de gemeentelijke politiek wordt gevolgd, blijkt uit de olijke duit die SGP-gedeputeerde de heer George van Heukelom tijdens deze discussie vanaf de zijlijn af en toe in het zakje doet. prinsjesdagdebat-4Al met al een wat slordig debatsonderdeel dat ondanks de uitstekende journalistieke kwaliteiten van Clairy Polak niet echt uit de verf komt. Zij sluit dan ook niet af met een driewerf hoera maar met de woorden dat het Zeeuwse Prinsjesdagdebat 2010 niet echt iets concreets heeft opgeleverd, maar wel veel stof geeft tot nadenken. Inherent dus aan de weinig concrete Haagse Prinsjesdag 2010.

Janette Zuydweg, Vakreferent Kunst & Rechtswetenschappen

Foto’s:  Dirk-Jan Gjeltema

Uitgebreid verslag Scoop: http://www.zeeuwsebibliotheek.nl/activiteiten/fotoalbum/

Wie ben ik?

dinsdag, 14 september 2010

If I don’t know who I am, then I’ll just borrow from someone else, is de titel van de tentoonstelling van de in Breda woonachtige Middelburgse Kathelijne Roosen (1980). Loek Grootjans probeert die vraag in zijn voorwoord van het gelijknamige boek te beantwoorden. Om Roosens thematiek beter te begrijpen moeten we naar de Franse filosoof Paul Ricoeur die dacht: ‘als ik niet weet wie ik zelf ben, dan haal ik het bij een ander.’ Roosen doet dat echter in een geheel eigen stijl waarbij ze zelf lijdend voorwerp is. Op haar foto’s zien we haar in allerlei creaties als huisvrouw, moslima, tiener, pin-up, secretaresse, dakloze, junkie, hoertje, allochtoon. Soms herkenbaar, soms ook onherkenbaar. Een enkele keer slechts komen andere mensen dan zijzelf in beeld.
kathelijne1
Bij een dergelijke onderwerpsbenadering is de toehoorder wellicht geneigd te denken dat het hier om een nieuw geval van narcistische exploitatie gaat, maar niets is minder waar.
Ik leerde Kathelijne zes jaar geleden kennen bij de opening van een expositie van een andere bevriende kunstenares. Ze viel me daar juist op omdat ze zich op de achtergrond hield en de mensen in haar omgeving opnam. Op dat moment studeerde ze nog aan de Kunstacademie St. Joost in Breda, maar de gedachte voor haar huidige werk was al geboren. Al moet ik er eerlijk bij zeggen dat ik de inhoud ervan pas later begreep.

In haar foto’s speelt ze zelf de hoofdrol als iemand anders. Het bijzondere is dat ze daarbij zichzelf heeft gefotografeerd. Op sommige foto’s kun je het snoer waarmee de sluiter van de camera wordt geactiveerd nog zien. Bij de meeste foto’s is deze listig verborgen op de foto of weggewerkt buiten het beeld. Wat mij het meest intrigeert aan de foto’s is de intieme kijk die de toeschouwer heeft op het leven van al die vrouwen. Ze zijn gefotografeerd op een moment dat ze alleen zijn, zich onbespied en ongestoord wanen. We zien haar bezig in de badkamer, druk met het verven van nagels, lezend in de tuin, starend met een sigaret in de hand of met het drogen van het haar. Allemaal poses waarin niet iedereen gezien of gefotografeerd wil worden.

Ook zijn er portretten, waarbij de ene keer een mooie jonge vrouw recht in de lens kijkt, en de andere keer een zwaar verslaafde junk daar maar net in slaagt. In alle foto’s is de sterke aanwezigheid van lichtinval merkbaar; of liever, de schaduwwerking daarvan op het onderwerp. Dit wordt nog eens versterkt doordat Roosen zwart-wit fotografeert. Ofschoon ze ook kleurenfoto’s maakt, is dit toch duidelijk haar handelsmerk.
Kathelijne Roosen
De oplettende fotoconnaisseur weet dat Kathelijne Roosen in Vlissingen inmiddels in de Willem III en in de Piek (expositie ‘Carwash’) heeft geëxposeerd, maar nu is ze eindelijk in de Zeeuwse Bibliotheek te zien. Alle foto’s die te zien zijn op de tentoonstelling zijn te koop. Voor wie het prijskaartje van de originelen iets te hoog vind is er ook de mogelijkheid alle foto’s voor de prijs van €19,95 te verkrijgen. Het boek bij de tentoonstelling –met de gelijknamige titel- bevat namelijk al het werk dat in de Zeeuwse Bibliotheek te zien is en is verkrijgbaar bij de klantenservice van de Zeeuwse Bibliotheek.

De tentoonstelling van Kathelijne Roosen, ; ‘If I don’t know who I am, then I’ll just borrow from someone else’, is te zien van 14 september t/m 16 oktober in de Expositieruimte van de Zeeuwse Bibliotheek.

Johan Francke, informatiespecialist Zeeuws Documentatiecentrum

Culturele Informatiemarkt 2010

maandag, 6 september 2010

Op zaterdag 11 september wordt de jaarlijkse Culturele Informatiemarkt gehouden in de Zeeuwse Bibliotheek. Het is een kleine Zeeuwse versie van de Uitmarkt. Vrijwel alle culturele- en educatieve organisaties op Walcheren zijn hier vertegenwoordigd.

kraam4

Er zijn doorlopend (muzikale) optredens en presentaties, zowel binnen als buiten. Ook kunnen bezoekers meedoen aan enkele workshops en wordt er een proefles yoga aangeboden. Dé manier om voor het komende seizoen te bepalen welke activiteit of cursus u wilt volgen.

Dit jaar is er voor het eerst gelijktijdig een boekverkoop van afgeschreven bibliotheekboeken op het Plein. Voor elk wat wils dus. En dat is nog niet alles, want op iedere etage van de Zeeuwse Bibliotheek is wel iets te doen.

Op de eerste verdieping hangen 79 foto’s van Zeeuwse fotoclubs die meededen aan de Zeeuwse Fotosalon 2010. Hiernaast is het onlangs gerealiseerde Infoplein, waar informatie van non-profitorganisaties is te vinden.

In het Zeeuws Documentatiecentrum op de tweede verdieping is een expositie ingericht met foto’s van de Zeeuwse Kustmarathon 2009, gemaakt door Dennis Wisse.

Kom gerust langs op 11 september en proef het nieuwe seizoen!

Machteld Berghauser Pont, communicatie