Archief van 2012

De uitdaging van Wild West op het Internet

vrijdag, 7 december 2012

Zouden consumenten eigenlijk wel voor krantenartikelen moeten betalen? En moeten alle films, hoe recent ook, niet gewoon gratis te downloaden zijn? Hoe mediawijs mogen wij eigenlijk zijn binnen de arm van de wet? Maurits Sep (journalist PZC) onderzoekt dit aan de hand van een tafelgesprek in het Leescafé van de Zeeuwse Bibliotheek.

Video streaming by Ustream

In het kader van de Week van de Mediawijsheid organiseerde Europe Direct en de Zeeuwse Bibliotheek in samenwerking met de Roosevelt Academy op vrijdagmiddag 30 november een kenniscafé rondom het actuele thema Vrijheid van (online) informatie.

Dat dit een breed thema is, blijkt al meteen  bij aanvang van het debat. Maurits Sep onthaalt de aanwezige gasten met de stelling ‘Alle informatie moet online voor iedere burger binnen de Europese Unie gratis en vrij toegankelijk zijn’. Robert Schliessler (cineast en kandidaat Europarlement) en Patrick Godschalk (Piratenpartij) zijn het er snel over eens dat deze stelling vooral moet gelden in het kader van volledige openbaarheid van bestuur. Waarbij Schliessler de kanttekening maakt dat eventuele voortrajecten binnen het besluitvormingsproces best binnenskamers mogen worden gehouden. Het anti-piraterijverdrag ACTA is volgens de aanwezige heren terecht massaal afgewezen in het Europees Parlement en ook Ad in de Haak (Thieme Meulenhoff, Innovatieve Educatieve ontwikkelingen ) blijkt voorstander van dergelijke digitale openbaarheid. Einde discussie dus of toch niet? Gaandeweg blijkt dat dit zeker niet het geval is en dat er niet perse uitgesproken tegenstanders aan tafel hoeven te debatteren om  een diepgaande en interessante visie op het onderwerp te krijgen.

Vervolgens presenteren twee RA studenten het item SOPA en fenomeen Youtube. De discussie wordt vervolgd en Schliessler suggereert dat het zaak is om onderscheid te maken in commercieel en privegebruik van digitale informatie. Zo zou de Europese Unie moeten zorgdragen voor wetgeving die organisaties als BUMA-STEMRA als geldmachine aan banden leggen. De Piratenpartij heeft wel vraagtekens bij een systeem waarbij de kranten zouden worden ondergebracht in een soort publiek omroepbestel en de klant eenmalig betaalt voor nieuws dat hij of zij wenst. Onafhankelijkheid zou daarbij niet zijn gewaarborgd volgens Godschalk.

Bij het derde thema (muziek, film en andere vormen van cultuur vrij toegankelijk op het internet) schuift Marscha aan, de lokale singer-songwriter die het kenniscafé muzikaal gestalte geeft. Na enige aarzeling komt ze tot de conclusie dat tegenover een creatief proces best een vergoeding mag staan. Godschalk van de Piratenpartij vindt een vergoeding niet perse noodzakelijk. Wel zou het Europese auteursrecht versoepeld moeten worden. Schliessler oppert een overgangsmodel, waarin artiesten wel hun eigen broek ophouden maar dan vooral via het aanbieden van commerciële producten die verwerkt zijn in het artistieke proces. Ad in de Haak sluit zich aan bij dit nieuwe model waarbij hij aantekent dat ook uitgeverijen zich op dit gebied zouden moeten hervormen.

Aan het eind van een twee uur durende diepgaande discussie onder de strakke leiding van Maurits Sep concluderen de gasten unaniem dat wat ultieme vrijheid van informatie betreft, wij ons in een overgangsfase bevinden. Een soort Wild-West volgens Schliessler. “We moeten de angst dat consumenten in toenemende mate gratis informatie willen opzij zetten. Dat is helemaal niet eng, maar juist een uitdaging”.

 

Janette Zuydweg

Europe Direct Middelburg

 

Masterclass bloggen Ernst-Jan Pfauth

donderdag, 29 november 2012

Op dinsdag 27 november 2012 was Ernst-Jan Pfauth te gast bij de Zeeuwse bibliotheken. Hij gaf een Masterclass bloggen in het kader van de Week van de Mediawijsheid in de Aula van de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg.

In deze 2 uur durende Masterclass gaf hij zijn visie op de toekomst van de journalistiek en zijn persoonlijke verhaal over vier jaar bloggen. Ernst-Jan is ervan overtuigd dat bloggen voor iedereen van nut kan zijn.

Voorafgaand aan de Masterclass organiseerden de Zeeuwse bibliotheken een blogwedstrijd: mijn stijl van leven. Pfauth maakte aan het einde van de masterclass de winnaar bekend: Simone Maas ging er met een iPad vandoor!

Deze Masterclass werd georganiseerd in het kader van de Week van de Mediawijsheid. Deze vond voor de derde keer plaats van 23 t/m 1 december 2012. Tijdens de Week van de Mediawijsheid kon iedereen in de Zeeuwse bibliotheken terecht met eenvoudige en praktische vragen over mediawijsheid en nieuwe media en werden er allerlei activiteiten georganiseerd.

De Bibliotheek Oosterschelde, Bibliotheek Vlissingen, Bibliotheek Zeeuws Vlaanderen en de Zeeuwse Bibliotheek organiseerden samen deze activiteit voor iedereen die meer wil bereiken met zijn of haar weblog.
De Masterclass Bloggen werd mede mogelijk gemaakt in samenwerking met SCOOP en dankzij een bijdrage van de Provincie Zeeland.

Andrea van Boven, webredacteur

J.C. van Schagen, een niet vergeten Zeeuwse dichter

dinsdag, 6 november 2012

Treffende haiku over zee en land op de achterkant van de drie kiosken op de Middelburgse Markt, heb je ze al gezien? Heel toepasselijk gelinkt aan het product dat in de kiosk wordt verkocht. Een haiku over een visje op de viskraam en eentje over helmgras op de bloemenkraam. Een haiku over het kind en de zee siert de ijskiosk.

Sprekende Gevels
Eind augustus, op een nazomerse, zonnige vrijdagmiddag stond er een gezelschap poëzieliefhebbers op de Markt. Ed de Graaf, Middelburgse wethouder van Cultuur, onthulde de drie haiku van de Zeeuwse dichter J.C van Schagen (1891-1985). Thea Everaers, initiatiefneemster van het project Sprekende Gevels  en lid van de Werkgroep Poëzie had het wederom voor elkaar om toestemming van de gemeente Middelburg te ontvangen voor het plaatsen van gedichten over ‘zee en land’ van, natuurlijk, Zeeuwse dichters.
Inmiddels zijn er al een heleboel gedichten te zien op blinde muren in de Middelburgse binnenstad en kan er een heuse poëzieroute worden gelopen. Het is de bedoeling dat er uiteindelijk vijfentwintig gedichten worden geplaatst.

Het wijze visje
dat in het natte zand leeft
vindt de zee te groot

Van Schagen
Als webredacteur van Literatuur in Zeeland (de website van de Zeeuwse Bibliotheek over ‘alles’ wat er op literair gebied in Zeeland speelt) word ik regelmatig uitgenodigd om naar de feestelijke onthulling van een nieuw gevelgedicht te komen. Daar ben ik blij mee, ik kan er op de website aandacht aan besteden; er is het dossier Project Sprekende Gevels te vinden, waar alle tot nu toe geplaatste gedichten zijn te lezen. Maar natuurlijk is het gewoon erg leuk om er als poëzieliefhebber bij betrokken te zijn. De keer dat de haiku van Van Schagen op de markt werden onthuld, was ik extra enthousiast. Ik woon namelijk al drieëntwintig jaar in het huis waar Van Schagen zijn jeugd heeft doorgebracht.

Van mij
Daar ben ik best een beetje trots op, ik zal in ieder geval niet nalaten om het rond te bazuinen aan ieder die het weten wil, Van Schagen is ook een beetje ‘van mij’. Ik bezit een foto die in de jaren dertig is genomen in mijn woonkamer, van de jonge Van Schagen met zijn ouders. Bovendien is er zijn gedicht Frühlingslied (Lentelied), waarin Van Schagen zijn moeder beschrijft, die in míjn tuin naar de ondergaande zon kijkt. Enkele jaren geleden werd dit gedicht tot mijn verrassing verfilmd door de Zeeuwse cineast Erik de Bruyn, met de bekende actrice Halina Reijn in de hoofdrol.

windje komt uit zee
strijkt laag door het helmgras
en valt daar in slaap

Naïef
Je zou kunnen denken dat Van Schagen een vergeten Zeeuwse dichter is, die voor ons eigenlijk niet meer de moeite waard is om kennis van te nemen. Maar zijn debuut Narrenwijsheid, dat eerst in De Stem verscheen (1922), en later meerdere malen apart werd uitgegeven, is het zeker nog waard om te lezen. Het zijn scherp geschreven, melancholische prozagedichten, die nog steeds kunnen raken. Van Schagen schrijft in een ‘naïeve’, soms kinderlijk verwonderde stijl.

Haiku
De haiku op de markt laten dit laatste ook duidelijk zien. Hij hechtte er later in zijn leven steeds meer waarde aan om gecomprimeerd en eenvoudig uit te drukken wat hij voelde. Het verklaart ook zijn voorkeur voor deze Japanse versvorm.

Verloren duinen
een kindertijd ver in zee
en zo verdwenen

Eerbetoon
De ruimte ontbreekt hier natuurlijk om uitgebreid in te gaan op het werk van Van Schagen, die overigens ook grafisch kunstenaar was. Toch hoop ik dat je interesse is gewekt. Deze ‘vergeten’ Zeeuwse dichter, wiens werk gelukkig toegankelijk wordt bewaard in de collectie van de Zeeuwse Bibliotheek, is het waard om als Zeeuwse literaire coryfee te worden opgetekend. De haiku op de Markt zijn in ieder geval een mooie blijvende herinnering. Hulde aan het project Sprekende Gevels!

Helaas staan de bovenstaande, puntige gedichtjes niet op de gevel van mijn huis…

Anya Marinissen,
Webdredacteur www.literatuurinzeeland.nl

Naschrift: Eind september is intussen het twaalfde gevelgedicht geplaatst op  een muur van Singelstraat 70: Mare Nostrum van Henri Looymans, de huidige stadsdichter van Middelburg. Eind oktober werden daar aan toegevoegd op een muur van Seisstraat 1 een gedicht van Juul Kortekaas en een gedicht van P.C. Hooft-prijs winnaar Hans Verhagen op een muur van Kromme Weele 26.

Week van de Mediawijsheid in de Zeeuwse Bibliotheek

donderdag, 25 oktober 2012

Media raken steeds dieper vervlochten in onze leefwereld. Ze hebben meer en meer invloed op onze stijl van leven. Zowel positief als negatief. Zo hebben media bijvoorbeeld invloed op onze carrières, stemgedrag, gezondheid en onze sociale verbondenheid.

De Week van de Mediawijsheid is een landelijke campagne en vindt voor de derde keer plaats van 23 tot en met 30 november 2012. Gedurende deze week presenteert de Zeeuwse Bibliotheek zich als het Huis van de Mediawijsheid waar je dagelijks terecht kunt met eenvoudige en praktische vragen rondom mediawijsheid en media. Er vinden diverse activiteiten plaats rondom het thema Stijl van Leven.

Activiteiten in de Zeeuwse Bibliotheek

Iedere dag is er een spreekuur waarin een mediacoach al je vragen omtrent internet en media zal beantwoorden. Ernst-Jan Pfauth geeft op dinsdag 27 november een Masterclass Bloggen.

Voorafgaand aan deze Masterclass Bloggen organiseren de Zeeuwse bibliotheken een blogwedstrijd waarbij je een iPad kunt winnen. Iedereen kan hieraan meedoen. Kijk voor meer informatie op weekvandemediawijsheidzeeland.blogspot.com.

 

Voor de jongeren is er een So you think WII can dance battle. Speciaal voor senioren is er een workshop iPad. In het Kenniscafé wordt er een debat georganiseerd over Vrijheid van Informatie. Maurits Sep (PZC) is de debatleider. Gasten zijn onder anderen: Robert Schliessler, cineast en Patrick Godschalk, vertegenwoordiger van de Piratenpartij.

Kijk voor het volledige programma van de Week van de Mediawijsheid 2012 op de websites van de Zeeuwse bibliotheken.

Bibliotheek Vlissingen

Bibliotheek Oosterschelde

Bibliotheek Zeeuws Vlaanderen

Zeeuwse Bibliotheek

 

Webredactie Zeeuwse Bibliotheek

Moeilijke landen

vrijdag, 5 oktober 2012

Wat is een moeilijk land? En waarom zou je eigenlijk op vakantie willen naar een land waar je elke dag het risico loopt door een aap te worden beroofd of geconfronteerd te worden met schrijnende armoede? Reisveteraan Jelle Brandt Corstius licht zijn liefde voor moeilijke landen buitengewoon geestig toe op dinsdagavond 2 oktober in de Aula van de Zeeuwse Bibliotheek. Leidraad deze avond is zijn dit voorjaar uitgekomen Universele Reisgids voor Moeilijke Landen.

Reisgids

De Universele Reisgids voor Moeilijke Landen is de nieuwste bijbel voor reizend Nederland, van de avontuurlijke globetrotter tot de ondernemende expat. Jelle Brandt Corstius schreef eerder Rusland voor gevorderden en Kleine landjes, waarvan meer dan 25.000 exemplaren werden verkocht, en hij maakte de televisieseries Van Moskou tot Magadan en Van Moskou tot Moermansk. In de afgelopen twee jaar presenteerde hij het programma Zomergasten. Dit najaar wordt een serie over India uitgezonden door de VPRO: Van Bihar tot Bangalore.

“Vergeet alles wat je denkt te weten over vakantie vieren. Reizen door een moeilijk land is niet ontspannen en vaak heel erg lastig. Maar dat maakt het natuurlijk ook bijzonder leuk”. De Universele Reisgids voor Moeilijke Landen maakt andere reisgidsen min of meer overbodig. Je leest onder meer hoe je succesvol afdingt in tien stappen (waarmee je dit boek al hebt terugverdiend), hoe je vieze hapjes pijnloos door kunt slikken, wat je kan verwachten in Rusland als er een vork van tafel valt en andere dranketiquette. Uitgaande van dergelijke karakteristieken bestrijken moeilijke landen zo’n beetje de hele wereld volgens Brandt Corstius, op West-Europa, de Verenigde Staten en Australië na dan. Met België als twijfelgeval.

Rusland e.o.

Jelle Brandt Corstius vertelt het schouwlustige publiek aan de hand van een digitale fotoreportage hoe zijn reiscarriere begint in de Oekraine, waar hij louter vanwege de exotisch klinkende naam Odessa met een jeugdvriend per trein heen trekt. Sindsdien is hij gefascineerd door het voormalig Oostblok, waar hij tot op de dag van vandaag met veel liefde over spreekt. Zo ook deze avond. De bezoeker van de lezing wordt getrakteerd op smakelijke verhalen over corruptie, extreem alcoholisme, walvisjachten, dronken chauffeurs en veel, heel veel flessen wodka. Een prachtig kijkje in het moeizame bestaan en alledaagse leven boven de Poolcirkel. Ook oorlogsgebieden worden niet geschuwd en met een zekere opgewektheid vertelt Jelle hoe in Grozny de kogels hem om de oren fluiten terwijl hij probeert zijn beltegoed op te waarderen in een van de vele beltegoedwinkels (nog zo’n veel voorkomend randverschijnsel in een moeilijk land) .

India

Zijn laatste project is India. Waar de doorsnee reisgids uitweidt over de grootste democratie ter wereld als cultureel sprookjesland, is Jelle vooral gefascineerd door het dagelijks leven wat zich afspeelt  in  kermisachtig uitgedoste vrachtwagencabines, toiletgebruik ten gevolge van buikloop en de consequenties van het doneren aan kindbedelaars. Elke absurditeit wordt laconiek en luchtig verteld en beschreven en dat vormt de kracht van de Universele Reisgids voor Moeilijke Landen. Zo aanstekelijk zelfs dat ik een exemplaar na afloop van de lezing in een opwelling aanschaf, alhoewel ik nooit in een echt moeilijk land geweest ben en er vermoedelijk de eerste tien jaren ook geen voet zal zetten. Vandaar dat ik de gids dit najaar zal meenemen om een lang weekend uit te proberen in een karakterisiek landelijk optrekje met inbouw openhaard, veilig gelegen in het twijfelgeval België.

Janette Zuydweg, vakreferent

N.B. SLAZ blijft voorlopig in een lichtvoetige reismodus en presenteert dinsdag 20 november een avond met Geert Mak over zijn nieuwste boek: Reizen zonder John. Op zoek naar Amerika.

Bron: NRC Lux

Foto: jellebc.nl

 

Zeeland kiest

maandag, 27 augustus 2012

Alweer vier radiouitzendingen van Zeeland kiest zijn de revue gepasseerd. Zowel verslaggevers Ernst Jan Rozendaal (PZC) en Ad Hagesteijn (Omroep Zeeland) als het aanwezige publiek hebben zin in de interviews. In de foyer van de Zeeuwse Bibliotheek worden de lijsttrekkers ontvangen. Hier worden ook de uitzendingen gemaakt. Met publiek erbij. Er is een live-streaming te volgen via internet. Twitteraars kunnen alles volgen via #zeelandkiest.

Hoe belangrijk is nou Europa voor Zeeland? In iedere uitzending die een uur duurt zitten de heren (slechts 1 dame!) om de tafel om de betreffende politieke kopstukken kritisch aan de tand te voelen over met name Zeeuwse onderwerpen. Iedereen in Den Haag kent tenslotte de Hedwigepolder. Volgens Roemer, die op 16 augustus het spits afbijt, moet dit probleem worden opgelost door opnieuw met de Belgen aan tafel te gaan zitten. “Ieder verdrag is geldig tot je met elkaar een nieuw verdrag hebt afgesloten”. En als er dan zo nodig natuurcompensatie moet komen, moet die buitendijks gezocht worden is de mening van SP-voorman. Een dag later zegt Alexander Pechtold dat hij de veel besproken polder het liefst vandaag nog onder water zou willen zetten en daarmee een streep zou willen zetten onder de hele Hedwige-discussie. “De pijlen moeten worden gericht op de toekomst”.

Deze impopulaire opvatting te midden van de Zeeuwen wordt niet gedeeld door Sybrand Buma van het CDA. Deze partij houdt ook op 20 augustus vast aan het voorstel van Bleker om de natuur in Westerschelde op een alternatieve manier te compenseren: “Die ruimte biedt het verdrag met Belgie tenslotte”. Halbe Zijlstra van de VVD is het de volgende avond met Buma eens: “Blijven zoeken naar alternatieven voor ontpoldering en tegelijkertijd de afspraken met de buren nakomen”. Diederik Samsom tenslotte geeft aan tijdens de drukst bezochte bijeenkomst van donderdag 23 augustus sneller naar een eindconclusie te willen. Hij wil doen wat er is afgesproken: “De Westerschelde verdiepen en een polder teruggeven aan de natuur. Je kunt blijven zoeken naar een alternatief, maar dat gaat steeds meer pijn doen. We moeten dit boek nu sluiten.”

Naast de Hedwigepolder, het Zeeuwse en Europese onderwerp bij uitstek,  is krimp het aangewezen regionale onderwerp om over te debatteren. D66 vindt dit zelfs zo belangrijk dat Pechtold een Minister van Krimp zou willen aanstellen. Dit gaat de VVD toch iets te ver. Bovendien vindt staatssecretaris Halbe Zijlstra dat kwaliteit gaat boven het in stand houden van kleine scholen. Ook over de wietpas, koopzondagen zijn de meningen van de heren politici verdeeld. Roemer noemt het eerste een “onding”, Buma zegt bedachtzaam dat hij 12 koopzondagen per jaar toch echt wel het maximum vindt, de winkeliersomzet in Hulst en Sluis ten spijt. Over de toekomstige verhuizing van de Marinierskazerne naar Zeeland is men redelijk eensgezind, al liet Roemer wel doorschemeren dat zijn partij vasthoudt aan bezuinigingen op defensie.

Alle meningen van links tot rechts komen aan bod in de radioserie Zeeland kiest (m.u.v. GroenLinks). De verslaggevers zijn scherp, goed ingelezen en stellen kritische vragen die het Zeeuwse electoraat van tevoren heeft kunnen inzenden via telefoon, e-mail of twitter. Verder is er in Zeeland kiest ook aandacht voor een persoonlijke noot van de genodigden: elke lijsttrekker mag, na een keuze uit 3 platen, zijn of haar favoriete nummer door de bibliotheek en de Zeeuwse huiskamers laten schallen.

Nog vier interviews te gaan. Wilt u weten wat Kees van der Staaij vindt van de wietpas? Of wat Hero Brinkman vindt van de natuurcompensatie in de Westerschelde en wat Arie Slob te zeggen heeft over de koopzondagen en Marianne Thieme over krimp op het platteland? Kom dan deze week naar Zeeland kiest. Niet opdat de zwevende kiezer na afloop weet wat hij moet kiezen op 12 september, maar leuk is het wel.

Janette Zuydweg, Europe Direct  Middelburg

 

 

Bron: dossier Zeeland Kiest/ PZC

U kunt hier de uitzendingen van Omroep Zeeland terugkijken. Hier vindt u de speciale Zeeland kiest pagina van de PZC.

Kijk in het fotoalbum van Zeeland kiest in de Zeeuwse Bibliotheek.

 

 

 

 

Verbouwen en verhuizen, herinrichting en vernieuwing

maandag, 30 juli 2012

Drilboren, stofwolken, rommel, onduidelijkheid, chaos en andere ongemakken. Het is niet niks wat bezoekers en medewerkers van de Zeeuwse Bibliotheek de afgelopen maanden hebben doorstaan. Sommigen kregen hoofdpijn van de herrie die de drilboren bijna onafgebroken produceerden, anderen kregen rode ogen van het ronddwarrelend stof of raakten geïrriteerd, omdat delen van de collectie onbereikbaar bleken en de bibliotheek in bijna niets meer leek op de vertrouwde plek waar men al zolang regelmatig komt.

Crisis

De Zeeuwse Bibliotheek moet, evenals veel andere culturele instellingen, flink bezuinigen. De economische crisis gaat ook hier niet ongemerkt voorbij. De directie van de bibliotheek heeft zich in de afgelopen twee jaar gebogen over te nemen maatregelen om deze bezuinigingen te realiseren. Een niet eenvoudige taak: hoe bezuinig je in hemelsnaam twintig procent zonder dat er wordt bezuinigd op de goed ontsloten, enorme collectie waar we als Zeeuwen zo trots op zijn?

Hans Warren

Bezuinigen op de waardevolle collectie ‘oud bezit’ met oude handschriften en bijzondere juweeltjes uit de begintijd van de boekdrukkunst. De prachtige collectie oude atlassen en boekenverzamelingen afkomstig uit legaten. Waardevolle werken over de geschiedenis van Zeeland, oude kinderboeken en bijvoorbeeld de collectie Hans Warren. Deze belangrijke Zeeuwse auteur liet na zijn dood zijn volledige bibliotheek, dagboeken, brieven en andere documenten na aan de Zeeuwse Bibliotheek.

Wetenschap

Of bezuinigen op de grote wetenschappelijke collectie? In 1859 startte de Provinciale Bibliotheek Zeeland in de abdij van Middelburg. Deze oude wetenschappelijke bibliotheek heeft zich, na een fusie in 1986 met de Openbare Bibliotheek Middelburg, ontwikkeld tot één van de toonaangevende collecties van Nederland en is een belangrijke informatiebron voor studenten en wetenschappers in Nederland en ver daar buiten. De Zeeuwse Bibliotheek bedient vanaf de oprichting van de Roosevelt Academy in 2004, ook deze universiteit. Een onmisbare plek voor de vele studenten en docenten die sinds die tijd het Middelburgse stadsbeeld zo levendig maken.

Dienstverlening

De Zeeuwse Bibliotheek is ook Provinciale Service Organisatie. Deze adviseert en ontwikkelt specialistische dienstverlening en bibliotheekproducten voor bibliotheken en instellingen in de provincie Zeeland. Een zeer gewilde dienstverlening is bijvoorbeeld de Onderwijs Bibliotheek Dienst, verantwoordelijk voor het adviseren op maat en het uitlenen van collecties aan onderwijsinstellingen in heel Zeeland. En kent u de bibliobussen, die al jarenlang de meer afgelegen en dunbevolkte plekken in de provincie van leesvoer en informatie voorzien?

Picasso

Vanzelfsprekend is de Zeeuwse Bibliotheek ‘gewoon’ een openbare bibliotheek. Waar je terecht kunt voor het lenen van spannende boeken of dat ene prachtige plaatwerk over Picasso, voor het lezen van je dagelijkse krantje of een interessant tijdschrift over opvoeding. Een fijne plek om een paar uurtjes door te brengen met een kopje koffie. En je kind te voorzien van een informatief boekje voor zijn spreekbeurt of een prachtig prentenboek om uit voor te lezen. Wat dacht u trouwens van de zeer uitgebreide collectie bladmuziek, cd’s en achtergrondinformatie over muziek?

Oplossing: samenwonen- en werken met SCOOP

Een zinkend schip wordt onze bibliotheek natuurlijk niet, er is hard gewerkt aan goede oplossingen om de gewenste bezuinigingen te kunnen uitvoeren. De collectie is daarbij zoveel mogelijk ontzien. De afgelopen periode stond volledig in het teken van de voorbereiding op het samenvoegen van twee culturele organisaties: de Zeeuwse Bibliotheek en onderzoeksinstituut SCOOP zijn gaan samenwonen.

Eensgezind

De tweede verdieping van het gebouw is, als resultaat van de recente, turbulente verbouwing, ingericht als kantoortuin. Heel wat nieuwe medewerkers trokken in het gebouw. De medewerkers van de Zeeuwse Bibliotheek èn die van SCOOP werken daar nu eensgezind samen. Ondersteunende diensten van beide organisaties, zoals het secretariaat en personeelszaken, zijn samengevoegd. De inmiddels afgeronde, omvangrijke integratie heeft allerlei nieuwe impulsen en plannen met bijbehorende uitdagingen tot gevolg, waarvan u, als trouwe klant in de toekomst zeker meer gaat horen.

Zeeuws Documentatie Centrum

U denkt nu ongetwijfeld: maar waar blijft het Zeeuws Documentatie Centrum? Dat huisde immers al vele jaren op die tweede verdieping. Gelukkig is daar een uitstekende oplossing voor gevonden. Na een herinrichting van de informatieve collectie op de eerste verdieping (een flinke operatie, waarbij de boeken tijdelijk werden opgeslagen zodat er nieuwe vloerbedekking kon worden gelegd) wordt er aan de westzijde van deze verdieping een ‘Kennispunt Zeeland’ ingericht. Een afdeling waar alles wat u nodig heeft op het gebied van de geschiedenis en toekomst van Zeeland aanwezig blijft, inclusief de benodigde hulp en assistentie van deskundige bibliothecarissen.

Keuze

Ook de afdeling aardrijkskunde en geschiedenis heeft daar een plek gevonden. Reisgidsen vindt u voortaan op de begane grond, evenals de collectie kookboeken en levenskunst. Het concept dat bij de herinrichting is gehanteerd, maakt dat u voortaan heel gemakkelijk een keuze kunt maken uit het brede aanbod van boeken en andere materialen dat u van de Zeeuwse Bibliotheek gewend bent.

Eigentijds

Een eigentijdse bibliotheek voor de echte boekenliefhebber en iedereen die op zoek is naar (digitale) informatie. Door het nieuwe ontwerp wordt u als klant geholpen eenvoudiger uw weg te vinden en gewezen op delen van de collectie waar u wellicht anders niet zo snel aan zou denken. Het gebruik van herkenbare en ook nieuwe elementen zorgt voor een bibliotheek die helemaal van ‘nu’ is.

Passie in een nieuwe fase

Bezuinigen leidt in dit geval tot een geheel nieuwe fase in het bestaan van de Zeeuwse Bibliotheek. Uiteraard met dezelfde of een nog betere dienstverlening, door enthousiaste en deskundige medewerkers, die allemaal net als u, een passie voor boeken en lezen hebben.

Anya Marinissen, bibliothecaris Zeeuwse Bibliotheek

Schrijven kun je leren! Schrijfworkshops met Thomas Olde Heuvelt

woensdag, 13 juni 2012

 

Scoop en de Zeeuwse Bibliotheek gaan samenwonen. Na een ingrijpende verbouwing in de bibliotheek, trekken de Scoopmedewerkers in juli 2012 in op de tweede verdieping. Deze bezuinigingsmaatregel leidt nu soms al tot een verrassende samenwerking. In de door Scoop georganiseerde Week van de Amateurkunst (3 t/m 9 juni) ontstond het project ‘Creatief Schrijven’. De jonge auteur Thomas Olde Heuvelt, schrijver van onder meer de Young Adult roman Harten Sara en het magisch realistische Phantasamnesia, kwam naar de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg om amateurschrijvers in twee sessies te ondersteunen en verder op weg te helpen bij hun schrijfambities.

Techniek
Er waren verrassend veel aanmeldingen. De laatste jaren houden steeds meer mensen in Nederland zich bezig met schrijven, volgens NRC-Next zelfs één miljoen. Schrijven doet men als hobby om de eigen gedachten vorm te geven op een blog, in een dagboek of anderszins. Maar ook met de hoop om ooit een echte schrijver te worden. Hopen en dromen alleen is natuurlijk niet genoeg. Schrijven is een echt vak, waarvoor behalve fantasie en ideeën, ook  techniek nodig is.

Vooral deze techniek wilde Thomas Olde Heuvelt in de workshops overbrengen. Als jonge schrijver, hij is pas 29 en publiceert al tien jaar, geeft hij door het hele land masterclasses en workshops schrijven, deels gebaseerd op zijn eigen ervaringen en groeiproces.

Ans uit Volendam
De eerste bijeenkomst startte meteen met een oefening. Eén van de cursisten moest plaatsnemen op een stoel voor de groep. Haar naam was Ans, 62 jaar. Thomas stelde de vraag aan de groep waar men dacht dat Ans woonde. Dat bleek Volendam te zijn. Ans leefde eind negentiende eeuw en voedde alleen vijf kinderen op. Zij werkte als nettenboetster en garnalenpelster, maar bleek om verschillende redenen een outsider in het dorp te zijn…

Structuur en huiswerk
Zo ontstond langzamerhand een afgerond verhaal met een duidelijk opbouwschema. Veel schrijvers hebben moeite om hun verhaal te structureren. Om te voorkomen dat er slechts een gedachtenstroom op papier komt, is het goed om een schema te maken, waarin de basisideeën van het verhaal uiteen worden gezet. De hoofdpersonen, hun achtergrondsituatie, dilemma’s en verlangens en de gevolgen voor hun situatie. De thematiek, de boodschap en de aanleiding(en) tot verandering. Ook het gebruik van symboliek, via bijvoorbeeld het gebruik van beeldspraak of natuurbeschrijvingen, zodat er gelaagdheid in een verhaal ontstaat, werd in kaart gebracht.

Dit werkte voor de deelnemers aan de workshop zeer inspirerend. De cursisten kregen huiswerk mee: een verhaal op papier zetten, met als uitgangspunt het bovenstaande schema.

Verhalen
De volgende workshop, een week later, leverde dan ook een keur aan verschillende verhalen op. De moedigste deelnemers lazen hun verhaal zelfs voor in de groep. Thomas Olde Heuvelt leverde op positieve wijze zijn commentaar. Vooral gericht op tips en aanwijzingen om het verhaal nog beter te maken.

Bijvoorbeeld dat een schrijver niet teveel gebruik moet maken van een lange monoloque interieur (de weergave van de gedachten van een personage), omdat dit de vaart uit het verhaal haalt. Voor echt leesplezier moet er voortgang in elke scène zitten. Te lange scènes vol beschrijvingen zijn ook zo’n valkuil, het leidt tot een saaie leeservaring.
Als opening van een verhaal is een sterke eerste zin van belang, zodat de aandacht van de lezer er meteen bij is. Het werkt zo ook met een sterke eerste, spannende scène.
Het hoofdpersonage te ‘mooi’ maken, is nog zo’n valkuil. Een ideaal karakter bestaat niet, een mens heeft altijd ook mindere menselijke kanten. Dat maakt hem of haar veel sympathieker en meer herkenbaar.

Impulsief denken
De workshop eindigde met een aanstekelijke oefening ‘impulsief denken’. Via een zeer diverse diapresentatie mochten de cursisten een zin roepen, met de bedoeling deze te laten aansluiten op de vorige. Dat viel niet altijd mee, maar leidde wel tot een hilarisch, fantasierijk ‘totaal’ verhaal. De oefening gaf een goede indruk van een manier om in de buitenwereld inspiratie op te doen.

Tevreden
De deelnemers aan de dynamische workshops waren zeer tevreden met alle tips die door Thomas Olde Heuvelt werden aangereikt. Na nog wat geneusd te hebben in de boekentafel van de bibliotheek met boeken en tijdschriften over de kunst van het schrijven, gingen zij voldaan en met een heleboel nieuwe ideeën en inspiratie naar huis. Wie weet, horen we nog eens van hen en hun werk! Een voorproefje van hun verhalen kunt u lezen op www.literatuurinzeeland.nl , de website over literatuur in Zeeland, die ook een podium biedt aan jong schrijftalent.

Anya Marinissen, webredacteur Literatuur in Zeeland

Juni, de Maand van het Spannende Boek

woensdag, 30 mei 2012

Spannende boeken hebben zich stevig aan de bovenkant van de bestsellerlijsten genesteld. Thrillers van Stieg Larsson, Dan Brown en Nicci French worden door miljoenen mensen met veel plezier gelezen. Of je nu kiest voor een huiveringwekkende thriller, een detective of een griezelverhaal, een spannend boek moet – de naam zegt het al – zorgen voor urenlang vertoeven in een wereld vol onverwachte wendingen, griezelige momenten en een zinderende sfeer. Met uiteindelijk een spetterende ontknoping, waarbij het recht zegeviert.

 

 

Grunberg

Schrijver Arnon Grunberg vindt dat De Maand van het Spannende Boek een misverstand in het leven roept. In een van zijn essays, gepubliceerd in De troost van de slapstick (1998), schrijft hij: “Men denkt blijkbaar dat er spannende boeken zijn – thrillers, detectives, spionageromans – en dat er daarnaast andere, niet-spannende boeken zijn. Zullen we die dan maar literatuur noemen?  Is Madame Bovary niet spannend? Is Kees de jongen niet spannend? Geen enkele roman, geen enkele film of verhaal kan bestaan zonder spanning. Want zonder die spanning denkt de lezer juist niet: wat zou er op de volgende bladzijde gebeuren? De lezer denkt: wanneer is het eigenlijk afgelopen?”. Grunberg heeft natuurlijk gelijk, alle goede romans en verhalen hebben een bepaalde spanningsboog waardoor je als lezer wilt weten hoe het afloopt, dóór wilt lezen omdat je zo benieuwd bent naar hoe het verder gaat…

Helden en schurken

De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek  (CPNB) heeft er echter voor gekozen om in de maand juni vooral de thrillers en detectives in het zonnetje te zetten in bibliotheken en boekhandels. Dit zijn dan ook de genres waar de spanning per definitie van afdruipt. Waar moorden en ontvoeringen zorgen voor intrigerende raadsels die moeten worden opgelost. Waar altijd een tegenstelling bestaat tussen ‘goed’ en ‘fout’, tussen helden en schurken.

Romantiek

Vaak zit er ook een romantische verhaallijn in het spannende boek verwerkt. Als de held een man is, kan hij een mooie vrouw ontmoeten met wie hij een relatie begint. Soms kan deze vrouw zich ontpoppen tot femme fatale. Als de held een vrouw is, voelt zij zich vaak aangetrokken tot een stoere, maar rechtvaardige en behulpzame man, die haar ondersteunt bij het opsporen van de dader.

 

 

Psychologie

In een psychologische thriller draait het minder om achtervolgingen en gevechten dan om wat er zich in het hoofd van de personages afspeelt. De waaromvraag is heel belangrijk. Psychologische en/of literaire thrillers zijn, niet verbazend, erg geliefd bij vrouwelijke lezers. De hoofdpersonages zijn niet vanzelfsprekend goed of fout. Net als in het werkelijke leven is de scheidslijn niet zo duidelijk.

 

 

Actie

In een actiethriller ligt de nadruk meer op gevechten, achtervolgingen, explosies en stuntwerk. Een politiethriller kan behalve misdaadbestrijding ook de machtsstrijd en corruptie bij de politie als thema hebben. De laatste twee zijn meer geliefd bij mannelijke lezers.

Opening

De feestelijke opening van Juni, Maand van het Spannende Boek vindt op 31 mei 2012 plaats in Amsterdam. ‘De Gouden Strop’ (prijs voor het beste misdaadverhaal van het afgelopen jaar) wordt uitgereikt en er is een eregast. Dit jaar de bekende auteur Simone van der Vlugt. Zij schreef het geschenkboek voor de boekhandel van de Maand van het Spannende Boek. Hier kun je het complete programma van de opening vinden.

De Maand van het Spannende Boek krijgt weer volop aandacht in de Zeeuwse Bibliotheek:

Thrillerglossy

Exclusief voor jou, als lid van de bibliotheek, is er dit jaar iets nieuws: de fraaie Thrillerglossy, een stijlvol en exclusief cadeau. Een inspiratiegids vol (lees)tips om er een spannende, zinderende boekenzomer van te maken. Gratis mee te nemen in de bibliotheek!

Korting 20% voor nieuwe leden

Nieuwe leden kunnen zich in de maand juni zelf direct en eenvoudig online, of via de Klantenservice van de Zeeuwse Bibliotheek, aanmelden voor een jaarabonnement met 20% korting.

Ken je de Psy-D bril? Wat zie je? Het goede of het kwade? De bril heeft een rood en een blauw glas. De manier waarop je door de glazen kijkt, bepaalt wat je ziet. Tijdens de Maand van het Spannende Boek liggen de brillen in de Zeeuwse Bibliotheek. Kom er snel eentje halen, want op is op…!

Doe met de bril op de online-test  Het kwaad in jezelf. Waar ligt jouw grens? Deelnemers maken kans op een prijs. Uitgekeken? De bril is ook prima te gebruiken als boekenlegger.

In de Zeeuwse Bibliotheek vind je uiteraard ook de beste thrillers, detectives en andere ijzingwekkende verhalen en dvd’s. Er is een ‘spannende’ tentoonstelling ingericht, waar je naar hartenlust kunt uitkiezen.

We hopen je te ontmoeten in juni, de Maand van het Spannende Boek! Huiverend, onderzoekend en speurend in de bibliotheek, naar de fijnste boeken voor deze zomer…

Anya Marinissen, Romanteam Zeeuwse Bibliotheek

Leeskringen en de Zeeuwse Bibliotheek

donderdag, 3 mei 2012

Veilige wereld

Lezen smaakt altijd naar méér, of je nu slechts een enkele keer de tijd vindt om een roman te lezen en vooral in de vakantie een stapel boeken wegwerkt, of juist een echte leesverslaafde bent. Deze tijd, boordevol informatie en snel veranderende digitale ontwikkelingen, doet ons misschien terugverlangen naar een besloten, veilige wereld. Een wereld waarin je in je favoriete stoel kunt wegdromen bij een mooi verhaal, met goedgekozen woorden en mooie zinnen die je zintuigen en fantasie prikkelen. Niets om aan te denken, behalve aan de wereld van het boek…

Glas wijn

Wat is er leuker dan met anderen deze leesdromen en ervaringen te delen en vervolgens te bespreken? Waarom vond je dit boek zo mooi, interessant en spannend? Of, dat kan tenslotte ook, niet om door te komen?
Steeds meer enthousiaste lezers richten een leeskring op. Nederland telt er inmiddels duizenden en het worden er steeds meer. Met een zekere regelmaat komt men bij elkaar en praat over de verschillende leeservaringen, de thematiek van het boek, de auteur, zijn schrijfstijl, enzovoorts.

Dit alles vaak gelardeerd met een kopje koffie of een goed glas wijn, want de entourage en de gezelligheid zijn ook van belang.

Leesgenot

Een leeskring kan een vriendenclubje zijn dat een boekbespreking gebruikt als aanleiding om bij elkaar te komen, maar ook een speciaal gevormde groep fanatieke literatuurliefhebbers, die een boek tot op de komma analyseert.

De ene leeskring leest graag ‘echte’ Nederlandse literatuur, de andere richt zich meer op non-fictie of bijvoorbeeld op Engelse romans.

Het doel is echter bij elke groep gelijk, het leesgenot vergroten door er over te praten en leeservaringen uit te wisselen. Het gelezen boek krijgt zo nog meer een eigen plek in het persoonlijke referentiekader van jou als leeskringlid. Je weet nog beter waarom een boek mooi wordt gevonden of interessant, waarom het maatschappelijk relevant is of past in een bepaalde ontwikkeling of tijd. Behandelt het boek een thema dat ‘van alle tijden’ is of juist niet? Kun je je identificeren met de hoofdpersonen in het verhaal of helemaal niet? Wat maakte dat je zo geraakt was door dit verhaal?

Verbinding

Juist deze verschillen in beleving van een boek, maken de leeskringbijeenkomsten zo leuk. Mensen zijn immers ook allemaal verschillend. Maar door het lezen van hetzelfde boek, ontstaat een gevoel van verbinding. En dat zou het succes van het groeiende aantal leeskringen goed kunnen verklaren.

Een leesclub starten en de bibliotheekcollectie   

Natuurlijk is er in de collectie van de Zeeuwse Bibliotheek heel veel te vinden over het starten en organiseren van een leesclub. Het gaat om de praktische zaken: hoe begin je een leeskring of leesclub? Hoeveel deelnemers zijn er minimaal nodig? Hoe leid je een discussie en hoe lever je daar een bijdrage aan? Is er een gespreksleider? Hoe kom je tot een boekkeuze? Welke afspraken zijn nodig?

Ook is het van belang om goed te weten hoe je dieper in een verhaal kunt duiken. Welke vragen kun je stellen bij het bespreken van een boek? Hoe kun je thema’s herkennen, hoe speelt een schrijver met vertelperspectieven en de tijd? Welke compositie heeft het verhaal? Hoe geven stijl en stijlfiguren, taalgebruik, woordgebruik en zinsbouw de vorm en inhoud van een roman meer kleur en reliëf? Vraag eens naar de boeken over dit onderwerp aan de inlichtingenmedewerker van de bibliotheek.

Achtergrondinformatie

Op Internet staan heel veel websites van leeskringen, die zichzelf presenteren en enthousiast over hun ervaringen vertellen. Landelijke dagbladen hebben vaak een boekenweblog op hun website, bijvoorbeeld die van de NRC. Er zijn speciale interactieve websites met achtergrondinformatie en leestips. Ook kunnen lezers er met elkaar in discussie gaan over bepaalde boeken of leesthema’s. Een erg leuke site op dit gebied is boekencommunity deBoekensalon.

Ondersteuning
Bibliotheken organiseren activiteiten en ondersteunende diensten voor leeskringleden. Er zijn speciale databanken ontwikkeld met heel veel achtergrondinformatie over de boeken, zoals de Literom (recensies) en de Uittrekselbank, waar ook auteursportretten en discussietips in te vinden zijn. Deze waardevolle informatie kun je overal in de Nederlandse Openbare Bibliotheken raadplegen, dus ook in onze eigen Zeeuwse Bibliotheek.

Ook te raadplegen in de Zeeuwse Bibliotheek is het tijdschrift voor leeskringen Boek-delen. Boordevol achtergrondinformatie, discussietips en recensies. Te vinden op de romanafdeling op de begane grond.

Dienstverlening voor leeskringen Zeeuwse Bibliotheek

De Zeeuwse Bibliotheek kent een speciale dienstverlening voor leeskringen. Leeskringen, die een abonnement bij de Zeeuwse Bibliotheek nemen, kunnen meerdere exemplaren van een titel lenen. Erg handig, want niet ieder leeskringlid wil of kan de te lezen titels zelf aanschaffen. Op aanvraag  is zelfs de bijbehorende achtergrondinformatie te leveren.

De Zeeuwse Bibliotheek zorgt elke twee jaar voor een keuzelijst met nieuwe, inspirerende titels en auteurs waaruit kan worden gekozen. De gids geeft heel veel tips om leeslijsten te variëren en zo de groep nog beter te laten draaien. Er is dit jaar voor het eerst ook aan ‘klassieke’ titels gedacht en aan Zeeuwse romans. De regel is dat er in ieder geval tien exemplaren van dezelfde titel kunnen worden geleend.

Alle service die de Zeeuwse Bibliotheek aan leeskringen biedt, van uitleenregels tot tips en achtergrondinformatie, kun je vinden op de website. En voor degene die ook na het lezen van dit blog het liefst in zijn of haar eentje blijft lezen: ook voor jou biedt de Zeeuwse Bibliotheek voldoende aanknopingspunten voor nog meer leesplezier!

Anya Marinissen,

Romanteam Zeeuwse Bibliotheek en webredacteur Literatuur in Zeeland